Notícies

El Parlament valida el decret llei que autoritza el Govern a formalitzar diversos avals en pròrroga pressupostària i el que crea l'ens públic per gestionar l'ATL

Dimecres, 1 d'agost de 2018. Palau del Parlament

Un moment de les votacions

Parlament de Catalunya. 2018

Vegeu la galeria d'imatges (11 imatge/s)

La Diputació Permanent ha validat avui dos decrets llei, un que autoritza el Govern a formalitzar diversos avals mentre els pressupostos del 2018 segueixin en pròrroga pressupostària i un altre que crea un nou ens públic que gestionarà la xarxa d'abastament d'aigua del sistema Ter-Llobregat. El vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, els ha presentat tots dos.

El primer decret que s'ha debatut ha estat el 3/2018, del 26 de juny, de necessitats financeres del sector públic en pròrroga pressupostària, que ha estat aprovat per 11 vots a favor (JxCat i ERC), 1 en contra (CUP) i 8 abstencions (Cs, PSC-Units i CatECP).

Aragonès ha explicat l'objecte del decret, que autoritza la Generalitat a formalitzar diverses operacions d'aval, inclosos els avals de les entitats del sector públic i els relacionats amb les seccions de crèdit de les cooperatives agràries, el Parc Científic de Barcelona, el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona o Circuits de Catalunya. El decret també autoritza l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca a avalar la concessió de préstecs a estudiants universitaris per finançar les matrícules.

En el debat hi han intervingut Laura Vílchez (Cs), Gemma Geis (JxCat), Josep Maria Jové (ERC), Alícia Romero (PSC-Units), Xavier Domènech (CatECP), Vidal Aragonés (CUP) i Santi Rodríguez (PPC).

Aragonès també ha presentat el Decret llei 4/2018, del 17 de juliol, pel qual s'assumeix la gestió directa del servei d'abastament d'aigua a poblacions per mitjà de les instal·lacions de la xarxa d'abastament Ter-Llobregat de titularitat de la Generalitat i es crea l'Ens d'Abastament d'Aigua Ter-Llobregat. La cambra ha validat el text per 14 vots a favor (JxCat, ERC i PSC-Units), 1 en contra (PPC) i 7 abstencions (CatECP, Cs i CUP).

El decret preveu que es creï un nou ens públic per gestionar la producció i el subministrament d'aigua potable per a 4 milions i mig d'habitants i és previst que sigui operatiu el gener del 2019.

En el debat hi han intervingut Marina Bravo (Cs), Eduard Pujol (JxCat), Gerard Gómez del Moral (ERC), Jordi Terrades (PSC-Units), Xavier Domènech (CatECP), Vidal Aragonés (CUP) i Santi Rodríguez (PPC).

La Diputació Permanent ha rebutjat la petició de CatECP perquè tots dos decrets es tramitessin com a projecte de llei, i també la de la CUP, que ho demanava només per al segon.

La sessió ha començat a les deu del matí, després que la Mesa de la Diputació Permanent i els representants dels grups en l'òrgan es reunissin per acordar l'ordre del dia i la convocatòria de la sessió, que també ha inclòs una sol·licitud de compareixença d'Aragonès perquè expliqués el motius pels quals el Govern no va participar en la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera del 19 de juliol. El PSC-Units, el grup que l'havia presentat, ha retirat la sol·licitud a l'inici de la sessió davant el compromís del conseller, expressat per ell mateix, de comparèixer en comissió al començament de setembre per donar aquestes explicacions.

Aquesta ha estat la primera reunió en la present legislatura de la Diputació Permanent, l'òrgan que vetlla pels poders de la cambra quan està dissolta o, com era el cas d'avui, en els períodes entre sessions.