Notícies

La Diputació Permanent es reunirà demà, dimecres, per validar dos decrets llei

Dimarts, 31 de juliol de 2018. Palau del Parlament

Una imatge de la Diputació Permanent el dia de la sessió constitutiva el passat 12 de juliol

Parlament de Catalunya. 2018

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

Demà, dimecres 1 d'agost, és previst que la Diputació Permanent es reuneixi per validar dos decrets llei, un sobre la pròrroga pressupostària i l'altre sobre la creació d'un nou ens públic que gestionarà la xarxa d'abastament d'aigua del sistema Ter-Llobregat. Serà la primera vegada que es reuneix la Diputació Permanent d'aquesta dotzena legislatura.

La Diputació Permanent és l'òrgan que vetlla pels poders de la cambra els períodes entre sessions, com el que comença demà, i quan està dissolta. La presideix el president del Parlament i la integren vint-i-tres diputats. Aquesta legislatura en corresponen 6 a Cs, 6 a JxCat, 5 a ERC, 3 al PSC-Units, 1 a CatECP, 1 a la CUP i 1 al PPC. La Mesa la componen, a més del president, dos vicepresidents, Josep Costa i José María Espejo-Saavedra, i dos secretaris, Gemma Geis i David Pérez, elegits tots ells a la sessió constitutiva. (Podeu consultar la composició actual de la Diputació Permanent en aquest enllaç).

Demà mateix, a partir de dos quarts de deu del matí, es reuniran la Mesa de la Diputació Permanent i els representants dels grups i subgrups en aquest òrgan per acordar l'ordre del dia de la sessió, que és previst que comenci a les deu, un cop el president la convoqui.

Decrets llei
L'ordre del dia de la sessió inclourà els debats i les votacions per validar dos decrets llei. El primer que és previst sotmetre a debat i votació és el 3/2018, del 26 de juny, de necessitats financeres del sector públic en pròrroga pressupostària.

El vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, presentarà el decret, que autoritza la Generalitat a formalitzar diverses operacions d'aval durant el període de pròrroga pressupostària, inclosos els avals de les entitats del sector públic i els relacionats amb les seccions de crèdit de les cooperatives agràries, el Parc Científic de Barcelona, el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona o Circuits de Catalunya. El decret també autoritza l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca a avalar la concessió de préstecs a estudiants universitaris per finançar les matrícules.

Aquest decret s'havia de votar en la sessió plenària del 17 de juliol, que es va desconvocar.

A continuació, és previst que la Diputació Permanent debati i voti la validació del Decret llei 4/2018, del 17 de juliol, pel qual s'assumeix la gestió directa del servei d'abastament d'aigua a poblacions per mitjà de les instal·lacions de la xarxa d'abastament Ter-Llobregat de titularitat de la Generalitat i es crea l'Ens d'Abastament d'Aigua Ter-Llobregat.

Novament Aragonès, ja que el conseller de Territori, Damià Calvet, té les funcions delegades, presentarà el decret, que preveu crear un nou ens públic per gestionar la producció i el subministrament d'aigua potable per a 4 milions i mig d'habitants i és previst que sigui operatiu el gener del 2019.

El debat i la votació per validar o derogar un decret llei els ha de fer el Ple o la Diputació Permanent en el termini de trenta dies a partir que hagi estat promulgat. Un cop fet el debat del decret amb els grups, es vota, i és validat si obté més vots a favor que no en contra.