Notícies

El Parlament farà dissabte a les dotze del migdia el ple d'investidura de Quim Torra, candidat a la presidència de la Generalitat

Divendres, 11 de maig de 2018. Palau del Parlament

El Parlament farà demà a les 12h el ple d'investidura de Quim Torra, candidat a la presidència de la Generalitat

Parlament de Catalunya (Job Vermeulen). 2018

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

El Parlament farà demà dissabte a les dotze del migdia el debat d'investidura de Quim Torra (JxCat), candidat a la presidència de la Generalitat. El president de la cambra, Roger Torrent, l'ha proposat aquest migdia en comprovar, després d'una ronda de consultes per via telefònica als líders dels grups i els subgrups, que és l'únic candidat.

Per ser investit en primera votació, Torra necessita el suport de la majoria absoluta de la cambra, és a dir, d'un mínim de seixanta-vuit diputats. Si l'assoleix, serà investit i la cambra aprovarà el programa de govern que haurà presentat. En canvi, si no l'aconsegueix es podrà sotmetre a un segon debat i una segona votació dos dies després, en què per ser investit en tindrà prou amb la majoria simple, és a dir, amb més vots a favor que no en contra.

Torra és el quart candidat proposat aquesta legislatura per ser investit president de la Generalitat, després de Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, proposat dues vegades, i Jordi Turull. Els debats de Puigdemont i Sànchez es van ajornar, i els candidats van acabar renunciant a la investidura. Turull, en canvi, es va sotmetre a un primer debat i una primera votació el 22 de març, però no va aconseguir la majoria absoluta, i la segona votació es va suspendre perquè el Tribunal Suprem va decidir la tarda abans la presó preventiva per al candidat.

Aquella primera votació, però, va obrir el termini de dos mesos que estableix l'Estatut perquè la cambra investeixi un president de la Generalitat. Si aquest termini, que acaba el 22 de maig, expirés sense cap investidura, el Parlament es dissoldria automàticament i caldria convocar eleccions de manera immediata, que haurien de fer-se entre quaranta i seixanta dies després de la convocatòria.

Desenvolupament del debat
El debat d'investidura començarà a les dotze amb la lectura per un dels secretaris de la resolució del president del Parlament en què proposa el candidat. Tot seguit, començarà la intervenció de Torra, que exposarà a la cambra sense límit de temps el seu programa de govern. A continuació, intervindran els grups parlamentaris, seguint l'ordre de major a menor representació, acabant, però, per JxCat, el grup a què pertany el candidat.

Els grups disposaran de trenta minuts cadascun per fer la seva intervenció, i el candidat els podrà respondre sense límit de temps. Si ho fa individualment, cada grup tindrà dret a una rèplica d'un temps igual a l'emprat pel candidat, que si torna a contestar obrirà un torn de contrarèplica de cinc minuts per al grup. Si ho fa conjuntament, els grups només tindran dret a una rèplica en què s'hauran de repartir el temps que hagi utilitzat el candidat en la resposta conjunta.

Acabat el debat, es farà la votació, que ha estat sempre pública per crida, sistema en què un secretari va cridant cadascun dels diputats, que han de respondre en veu alta quina és la seva posició: "sí", "no" o "abstenció". La crida es fa per ordre alfabètic, començant, però, pel diputat que marca un sorteig previ i acabant pels membres de la Mesa.

Si el candidat obté la majoria absoluta en aquesta primera votació, serà investit president de la Generalitat i el president del Parlament ho haurà de comunicar al rei perquè el nomeni. Si no, es podrà sotmetre a un segon debat i una segona votació dos dies després, és a dir, dilluns, en què per ser investit en tindrà prou amb la majoria simple, és a dir, amb més vots a favor que no en contra.

Un cop investit, el president haurà de prendre possessió del càrrec en el termini de cinc dies a partir del nomenament.