NotÝcies

La Mesa admet a trÓmit dues iniciatives legislatives populars, sobre l'esport i sobre l'etiquetatge dels bÚns de consum

Dilluns, 7 de maig de 2018. Palau del Parlament

Els membres de la Mesa abans de comenšar la reuniˇ

Parlament de Catalunya. 2018

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

La Mesa ha admŔs aquesta tarda a trÓmit dues iniciatives legislatives populars (ILP), una que planteja aprovar una llei de l'esport i una altra sobre l'etiquetatge i la trašabilitat de bÚns de consum. A partir d'ara comenšarÓ un procÚs en quŔ els promotors hauran d'assolir un mÝnim de cinquanta mil signatures perquŔ aquestes proposicions de llei puguin continuar la tramitaciˇ parlamentÓria.

El mÓxim ˛rgan de govern de la cambra tambÚ ha admŔs a trÓmit la Proposiciˇ de llei de modificaciˇ de la Llei 14/2017, del 20 de juliol, de la renda garantida de ciutadania, presentada pel PSC-Units. El grup proposant ha solĚlicitat que aquesta iniciativa es tramiti per lectura ˙nica, cosa que haurÓ d'acordar la Junta de Portaveus. Totes tres iniciatives legislatives es publicaran properament al 'ButlletÝ Oficial del Parlament'.

Com Ús habitual desprÚs que el Ple aprovi una llei, la Mesa ha validat la versiˇ castellana de la reforma de la Llei de la presidŔncia i de la que ajorna l'obligaciˇ dels universitaris d'acreditar el coneixement d'una tercera llengua en acabar els estudis de grau. Aquestes dues lleis, les primeres d'aquesta legislatura, les va aprovar el Ple la setmana passada.

D'altra banda, a proposta dels treballadors del Parlament, la Mesa ha acordat destinar a l'oenegÚ Proactiva Opens Arms la quantitat retinguda al personal que va exercir el dret de vaga el 3 d'octubre i el 8 de novembre de 2017.

Tramitaciˇ de les ILP

La ILP que presenta una proposiciˇ de llei de l'esport la impulsa la Uniˇ de Federacions Esportives de Catalunya, i la que planteja una proposiciˇ per regular l'etiquetatge mitjanšant un sistema que proporciona informaciˇ Ŕtica sobre l'origen i la trašabilitat dels bÚns de consum, l'Escola Vedruna Vall, de Terrassa.

Abans de comenšar a recollir les signatures de suport, els promotors de cadascuna de les ILP han de presentar els plecs corresponents a la comissiˇ de control, ˛rgan integrat per magistrats i juristes que vetlla per la legalitat del procÚs, i tambÚ les persones que les recolliran. La comissiˇ de control haurÓ de segellar i numerar els fulls i tornar els plecs a les comissions promotores respectives, que tindran cent vint dies hÓbils, ampliables a seixanta mÚs, per reunir un mÝnim de cinquanta mil signatures.

Les persones que donin suport a la iniciativa han de fer constar, juntament amb la signatura, el nom i el cognom, el n˙mero de DNI o el d'identificaciˇ de la targeta d'estranger i el domicili. Totes aquestes dades han de ser autenticades.

Si les propostes aconseguissin finalment cinquanta mil signatures validades, en comenšaria la tramitaciˇ pr˛piament parlamentÓria. Aleshores, els grups hi podrien presentar esmenes a la totalitat, i el president, d'acord amb la Junta de Portaveus, hauria d'incloure els debats de totalitat respectius a l'ordre de dia d'un ple en un termini mÓxim de quatre mesos. Si les proposicions superessin aquest debat, continuarien la tramitaciˇ parlamentÓria en comissiˇ i tornarien finalment al Ple perquŔ en fes els debats i les votacions finals.