Notícies

El Ple aprova modificar la Llei de la presidència i designa els vuit senadors que representaran la Generalitat

Divendres, 4 de maig de 2018. Palau del Parlament

El Ple del Parlament

Parlament de Catalunya. 2018

Vegeu la galeria d'imatges (22 imatge/s)

El Ple ha aprovat aquest migdia, amb els vots de JxCat, ERC i la CUP i pel procediment de lectura única, la modificació de la Llei de la presidència que permet fer debats d'investidura del president de la Generalitat sense que el candidat sigui present a l'hemicicle. La cambra també ha designat els vuit senadors que han de representar la Generalitat a la cambra alta espanyola.

La Llei de modificació de la Llei de la presidència de la Generalitat i del Govern, presentada per JxCat, ha obtingut 70 vots a favor (JxCat, ERC i CUP) i 64 en contra (Cs, PSC-Units, CatECP i PPC), i per tant ha assolit la majoria absoluta que requeria per ser aprovada, ja que és una llei de desplegament bàsic de l'Estatut. Abans, la cambra ha acordat, també amb els vots de JxCat, ERC i la CUP, que la llei es pogués aprovar per lectura única, un procediment extraordinari de màxima urgència que permet aprovar una iniciativa amb un únic debat en sessió plenària.

Entre altres aspectes, el text possibilita els debats d'investidura del president de la Generalitat sense que el candidat sigui present a l'hemicicle, amb l'autorització prèvia del Ple per majoria absoluta.

La llei, que preveu la seva entrada en vigor l'endemà que es publiqui al 'Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya', incorpora les quatre esmenes que hi va presentar JxCat durant la tramitació i les tres d'aquest mateix grup subsegüents al dictamen que en va fer el Consell de Garanties Estatutàries (CGE) a petició de Cs i el PSC-Units, que va concloure que el text vulnerava la Constitució espanyola i l'Estatut.

El Ple ha rebutjat la resta d'esmenes presentades durant la tramitació, del PPC, i subsegüents al dictamen del CGE, de Cs i el PSC-Units.

La proposició l'ha presentada Albert Batet (JxCat), i en el debat també hi han intervingut Inés Arrimadas (Cs), Antoni Castellà (ERC), Miquel Iceta (PSC-Units), Xavier Domènech (CatECP), Santi Rodríguez (PPC) i Maria Sirvent (CUP).

Senadors
En una sessió específica posterior, el Ple també ha designat avui els vuit senadors que representaran la Generalitat a la cambra alta espanyola: Francesc Xavier Alegre i Lorena Roldán, proposats per Cs; Josep Lluís Cleries i Marta Pascal, per JxCat; Mirella Cortès i Bernat Picornell, per ERC; José Montilla, pel PSC-Units, i Sara Vilà, per CatECP.

El Ple els ha designat després que la Comissió de l'Estatut dels Diputats dictaminés ahir que tots compleixen les condicions d'elegibilitat establertes. Els candidats, alguns dels quals han seguit la sessió des de la llotja de convidats, han estat designats per 130 vots a favor i 4 abstencions en votació electrònica i secreta.

Llevat de Roldán i Pascal, tots són ja senadors designats per la cambra la legislatura anterior. Els qui, en canvi, deixaran de ser-ho són Elisabeth Abad i Xavier García Albiol.

El Parlament ha de designar cada legislatura vuit senadors perquè representin la Generalitat. La Mesa, d'acord amb la Junta de Portaveus, fixa el nombre de candidats que correspon proposar a cada grup, d'acord amb la seva representació a la cambra.

Propostes de resolució
En la sessió d'aquest matí, el Ple també ha aprovat les dues últimes propostes de resolució de l'ordre del dia: una d'ERC, sobre la defensa dels drets civils i polítics, i una altra de JxCat, sobre l'adhesió als principis i els valors europeus.