Notícies

El Ple debatrà i votarà la proposició per modificar la Llei de la presidència i set propostes de resolució

Dimecres, 2 de maig de 2018. Palau del Parlament

Darrera sessió plenària, la setmana passada

Parlament de Catalunya. 2018

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

La sessió plenària començarà demà a les onze del matí amb el debat i la votació de la proposició de llei del PSC-Units sobre la tercera llengua dels universitaris, que si el Ple ho acorda es tramitarà per lectura única. Demà també començaran els debats i les votacions de les set propostes de resolució, que continuaran divendres, sobre la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, la renda garantida de ciutadania, els CDR, els sindicats, els drets civils i polítics i els valors europeus. Així mateix, divendres la cambra debatrà i votarà la proposta de Cs, el PSC-Units, CatECP i el PPC de crear una comissió d'investigació sobre espionatge a periodistes i polítics. L'ordre del dia també inclou el debat i la votació de la proposició de llei de JxCat per modificar la Llei de la presidència, que si la cambra ho acorda es tramitarà també per lectura única.

També es manté la previsió de fer una sessió específica un cop acabat el ple, divendres al voltant de la una del migdia, per elegir els vuit senadors que han de representar la Generalitat a la cambra alta espanyola.

Tercera llengua dels universitaris
El ple començarà demà amb el debat i la votació de la proposició de llei del PSC-Units per modificar un article de la llei del 2014 de mesures fiscals, administratives i financeres del sector públic relatiu a l'acreditació de coneixements d'una tercera llengua per part dels estudiants universitaris. Si el Ple ho acorda, aquesta iniciativa es tramitarà per lectura única, procediment extraordinari de màxima urgència que permet aprovar una iniciativa en un sol debat al ple. Els grups hi poden presentar esmenes fins avui a les sis de la tarda.

El text modifica l'article 211 de la Llei 2/2014 perquè els estudiants que iniciïn estudis de grau en una universitat catalana a partir del curs 2018-2019 hagin d'acreditar, en acabar els estudis, un nivell equivalent al B2 d'una llengua estrangera. Si la modificació s'accepta, es prorrogarà el termini actual per a aquesta acreditació.

Propostes de resolució
A continuació, la cambra començarà el debat i la votació de les set propostes de resolució, a què els grups poden presentar esmenes fins avui a les sis de la tarda i transaccionar-ne fins abans de cada votació.

Al matí serà el torn de la proposta del PPC, sobre la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. El text reprova el director de Televisió de Catalunya per "amenaces a les formacions polítiques amb representació parlamentària de recórrer a l'àmbit judicial davant les legítimes crítiques per l'actuació dels mitjans públics", insta el president del Consell de Govern de la corporació a donar instruccions per "evitar que es faci apologia dels actes violents que els CDR organitzen arreu de Catalunya" i recorda "l'obligació de complir les missions de servei públic".

A la tarda, el ple es reprendrà amb el debat de la proposta de CatECP, sobre l'aplicació de la renda garantida de ciutadania, que insta "l'estructura política que continua gestionant, en funcions, el Departament de Treball, Afers Socials i Família" a facilitar al Parlament i als grups parlamentaris la informació sobre el desplegament de la Llei de la renda garantida de ciutadania, a complir-la estrictament i a posar els recursos necessaris per assegurar l'atenció correcta als sol·licitants.

La proposta conjunta de JxCat, ERC i la CUP, de denúncia de la criminalització dels CDR per part de l'aparell de l'Estat espanyol, considera la protesta, les mobilitzacions i la desobediència civil pacífica com una forma d'acció política "absolutament legítima" i denuncia "les operacions de l'Estat contra els CDR" i "la criminalització de la protesta social, la repressió i la violència institucional".

La del PSC-Units, sobre el garantiment de la transparència i els drets dels sol·licitants de la renda garantida de ciutadania, demana al Govern que faciliti als grups parlamentaris les dades sobre la renda garantida de ciutadania i els expedients pendents de resolució i que incrementi els recursos econòmics i humans necessaris per reduir el temps d'espera entre la presentació de la sol·licitud de la prestació i la resolució de l'expedient.

La darrera proposta que la cambra debatrà demà és la de Cs, sobre l'actuació necessària de les cúpules de les entitats sindicals en interès dels treballadors i no d'uns líders polítics determinats, que lamenta "les males pràctiques de la direcció d'alguns sindicats, que s'adhereixen i protagonitzen iniciatives polítiques partidistes sense respecte a la pluralitat i diversitat ideològica que existeix entre els seus afiliats". El text també exigeix a institucions i agents socials el respecte a les resolucions judicials.

Divendres al matí, el ple es reprendrà amb el debat i la votació de la proposta d'ERC, sobre la defensa dels drets civils i polítics, que exigeix "l'alliberament immediat de les preses i els presos polítics i les condicions perquè puguin tornar les persones exiliades", denuncia "la ingerència jurídica per impedir el normal funcionament del Parlament", manifesta la voluntat de "recuperar urgentment totes les institucions catalanes i de posar fi a la imposició de l'article 155" i denuncia així mateix "l'abús i la desproporció d'actuacions policials i d'acusacions administratives i penals" i la "vulneració permanent de drets civils i polítics i també de drets fonamentals".

A l'últim, la proposta de JxCat, sobre l'adhesió als principis i els valors europeus, denuncia "la vulneració de les llibertats individuals i col·lectives" de països europeus i, "de forma destacada", de l'Estat espanyol, fa seu el "projecte originari i perenne d'una Europa nascuda per superar els totalitarismes i estendre la democràcia arreu del continent i del món", dona suport a la plataforma UE-Catalunya i defensa que "l'esperit republicà enllaça, encara més, Catalunya amb Europa i Europa amb Catalunya".

Comissió d'investigació
Tot seguit, el Ple debatrà i votarà la proposta de Cs, el PSC-Units, CatECP i el PPC de crear una comissió d'investigació sobre espionatge de periodistes i polítics per part del Govern.

Segons la proposta, la comissió haurà d'investigar "els casos concrets en què polítics, sindicalistes, periodistes i altres cossos de seguretat i informació de l'Estat van ser sotmesos a espionatge polític i seguiment de les seves activitats" i "establir la identitat de les persones responsables". A més, haurà d'analitzar l'actuació dels departaments d'Interior i de la Presidència, del Cos de Mossos d'Esquadra, del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI), del Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (Cesicat) i de qualsevol altre organisme.

La proposta especifica també que el pla de treball de la comissió haurà d'incloure les compareixences dels màxims responsables del Departament d'Interior entre el 2011 i el 2017; dels de l'àmbit de les telecomunicacions, la ciberseguretat i la societat digital del Departament de la Presidència; dels de la Comissaria General d'Informació, la Comissaria General de Recursos Operatius i la Divisió d'Afers Interns dels Mossos d'Esquadra; dels directors generals de la policia, del CTTI i del Cesicat, i dels majors dels Mossos.

Modificació de la Llei de la presidència
L'últim punt de l'ordre del dia del ple és el debat i la votació de la Proposició de llei de modificació de la Llei de la presidència de la Generalitat i del Govern, presentada per JxCat. Entre altres aspectes, el text planteja que es puguin fer debats d'investidura del president de la Generalitat sense que el candidat sigui present a l'hemicicle, amb l'autorització prèvia del Ple per majoria absoluta. Si així ho acorda la cambra, la proposició es tramitarà per lectura única.

La iniciativa arriba al Ple després que el Consell de Garanties Estatutàries n'hagi fet, a petició de Cs i el PSC, un dictamen que conclou que el text vulnera la Constitució espanyola i l'Estatut. Els grups poden presentar fins avui a les sis tarda esmenes subsegüents a aquest dictamen, que s'afegiran a les set ja presentades durant la tramitació de la proposició (4 de JxCat i 3 del PPC).