Notícies

El Parlament homenatja els republicans represaliats pel franquisme

Divendres, 13 d'abril de 2018. Palau del Parlament

El Parlament homenatja els republicans represaliats pel franquisme

Parlament de Catalunya. 2018

Vegeu la galeria d'imatges (7 imatge/s)

El Parlament ha homenatjat aquest migdia els republicans represaliats pel franquisme amb motiu del vuitanta-setè aniversari de la proclamació de la República Catalana, el 14 d'abril de 1931. Roger Torrent, acompanyat del president de l'Associació pro Memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya, Pere Fortuny, ha presidit l'acte, en què s'ha fet una ofrena floral davant el monument 'La pietat', al pati de la biblioteca del Parlament.

Tot seguit, s'ha fet un minut de silenci en memòria dels perseguits pel franquisme, musicat per alumnes de l'Escola de Música de Catalunya, i Torrent i Fortuny s'han adreçat als assistents.

El president ha defensat la vigència dels "valors i ideals republicans", que "són avui més vius que mai al nostre país", i ha assegurat que "les idees de la llibertat, la igualtat i la fraternitat són ben arrelades en la nostra societat". Així mateix, ha remarcat la necessitat de "defensar aquests valors dignificant la memòria, però també defensant les nostres institucions i la democràcia", i ha advertit en aquest sentit que "nosaltres no podem defallir, perquè les anteriors generacions tampoc ho van fer mai". I ha conclòs: "Ens mantindrem fidels sempre en la defensa de les llibertats fonamentals d'aquest país."

Fortuny ha lamentat que un any més l'associació que presideix hagi de reclamar "la rehabilitació jurídica d'aquelles persones que van ser sotmeses a judici sumaríssim militar per haver defensat la legalitat constitucional de la República i que van ser condemnades a la pena de mort", i ha asseverat que els partits que neguen aquesta rehabilitació al·legant que no volen crear inseguretat jurídica "han mostrat una actitud incomprensible i injusta amb els familiars de les víctimes". En aquest punt ha explicat que des de l'associació "no volem venjança, però sí justícia, i se'ns nega reiteradament".

A l'acte hi han assistit el vicepresident primer, Josep Costa; la secretària quarta, Alba Vergés; l'expresident del Parlament Ernest Benach; el síndic de greuges, Rafael Ribó; el president del Grup Parlamentari de CatECP, Xavier Domènech; la portaveu del de JxCat, Elsa Artadi; diversos diputats de JxCat, ERC, CatECP i la CUP; la diputada al Congrés Ester Capella; el president del Memorial Democràtic, Plàcid Garcia-Planas; representants del cos consular de Barcelona, i membres de les juntes de l'Associació pro Memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya i de l'Associació Catalana d'Expresos Polítics del Franquisme.