Notícies

El síndic de greuges lliura al Parlament l'informe anual corresponent al 2017

Divendres, 9 de febrer de 2018. Palau del Parlament

El síndic lliurant l'informe al president

Parlament de Catalunya (Job Vermeulen). 2018

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

El síndic de greuges, Rafael Ribó, ha lliurat aquest matí al president del Parlament, Roger Torrent, l'informe anual de la institució corresponent al 2017.

L'informe, que Ribó ha presentat posteriorment davant els mitjans de comunicació, alerta, entre altres qüestions, de la "regressió dels drets civils i polítics", considera que "els il·lícits polítics comesos per institucions catalanes no haurien de ser confrontats amb desproporció penal ni amb presó" i apunta la conveniència de crear una comissió d'investigació al Parlament sobre els fets de l'1 d'octubre.

Durant el 2017, el Síndic de Greuges ha rebut 10.164 queixes, se n'han tramitat més de 16.000 i s'han obert 281 actuacions d'ofici. Moltes de les queixes han estat de caràcter col·lectiu, de manera que les persones afectades per aquestes actuacions han estat més de 60.000, el doble que el 2016. Per temes, les polítiques socials encapçalen el nombre de queixes, seguit de la política territorial, l'Administració pública, el consum i la justícia.

L'informe també repassa l'impacte de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola, de la intervenció financera de la Generalitat i dels recursos de l'Estat contra lleis catalanes de contingut social; alerta de l'arribada d'adolescents migrants no acompanyats, que ha posat a prova el sistema de protecció a la infància i ha fet evident la manca de famílies d'acollida, i demana el ple dret d'accés als organismes estatals i internacionals de coordinació policial per als Mossos d'Esquadra i un aclariment complet dels atemptats del 17 d'agost.