Notícies

El president ajorna el ple d'investidura de Carles Puigdemont per assegurar un debat amb garanties

Dimarts, 30 de gener de 2018. Palau del Parlament

El president durant la compareixença

Parlament de Catalunya (Job Vermeulen). 2018

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

El president, Roger Torrent, ha ajornat aquest matí el debat d'investidura del diputat Carles Puigdemont com a candidat proposat per a la presidència de la Generalitat, que estava convocat per a aquesta tarda a les tres, per assegurar "el seu dret a tenir un debat d'investidura amb garanties" i "donar temps a les al·legacions presentades pel mateix president a través de Junts per Catalunya".

En una compareixença davant els mitjans al despatx d'audiències, Torrent ha explicat que el ple "es manté convocat i se celebrarà un cop assegurem un debat d'investidura efectiu i amb garanties, perquè aquesta és la voluntat expressada pels grups parlamentaris", i que s'ajorna "per garantir el dret de Carles Puigdemont a un debat efectiu i sense ingerències, a una investidura que tingui valor real i que sigui efectiva".

També ha explicat que ha instat els serveis jurídics de la cambra a fer les passes pertinents perquè el Parlament formuli al·legacions a la resolució del Tribunal Constitucional, a què ha demanat que les resolgui al més aviat possible "per desfer el nyap jurídic que ha perpetrat per no contradir el Govern espanyol".

Així mateix, ha assegurat que no proposarà cap altre candidat a la investidura, i s'ha compromès a "generar l'escenari més favorable per garantir que la voluntat de la ciutadania expressada a les eleccions es faci realitat". "Ni la vicepresidenta Soraya ni el Tribunal Constitucional decidiran qui ha de ser el president de la Generalitat. Són els diputats i les diputades escollits democràticament a qui els pertoca fer-ho. És arran de la seva voluntat majoritària que el passat 22 de gener vaig proposar el president Carles Puigdemont i Casamajó com a candidat a ser investit president de la Generalitat. No va ser una decisió aleatòria o personal. Va ser fruit de la voluntat expressada per una majoria d'aquesta cambra."

A l'últim, ha asseverat: "El Govern espanyol i el Tribunal Constitucional pretenen vulnerar els drets de milions de catalans i catalanes que van anar a les urnes el 21 de desembre. I això no ho permetrem. No acceptarem que es digui que els catalans i les catalanes han votat malament perquè no han votat com ells volien. No acceptarem les ingerències en un Parlament democràtic que té el dret i el deure d'investir el president que reculli més suports."