Notícies

La Diputació Permanent aprova que el Parlament interposi un recurs al Tribunal Constitucional contra l'aplicació de l'article 155

Dimecres, 27 de desembre de 2017. Palau del Parlament

Els diputats votant la proposta per presentar el recurs

Parlament de Catalunya. 2017

Vegeu la galeria d'imatges (8 imatge/s)

La Diputació Permanent, l'òrgan que vetlla pels poders del Parlament en els períodes entre legislatures, ha aprovat aquest matí, per 11 vots a favor (JxSí i CSQP), 7 en contra (Cs, PSC i PPC) i 1 abstenció (CUP), interposar un recurs d'inconstitucionalitat contra les mesures aplicades pel Govern de l'Estat a l'empara de l'article 155 de la Constitució espanyola.

La sessió de la Diputació Permanent, la primera d'aquest òrgan després de les eleccions al Parlament del 21 de desembre, ha tingut com a únic punt de l'ordre del dia el debat i la votació de la proposta de JxSí d'interposar un recurs d'inconstitucionalitat contra la Resolució del 27 d'octubre de 2017, de la presidència del Senat, per la qual es publica l'Acord del Ple del Senat, pel qual s'aproven les mesures requerides pel Govern, a l'empara de l'article 155 de la Constitució.

La sessió ha començat amb les intervencions dels representants dels grups parlamentaris: Lluís Maria Corominas (JxSí), Carlos Carrizosa (Cs), Miquel Iceta (PSC), Marta Ribas (CSQP), Alejandro Fernández (PPC) i Gabriela Serra (CUP). Un cop acabades les intervencions, s'ha votat la proposta per interposar el recurs.

JxSí va sol·licitar un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries sobre la constitucionalitat de les mesures requerides pel Govern de l'Estat a l'empara de l'article 155 de la Constitució. Un cop emès el dictamen, el Parlament va obrir un termini perquè els grups parlamentaris poguessin demanar la interposició de recursos d'inconstitucionalitat, i només un, JxSí, ho va fer.

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, presideix la Diputació Permanent, formada per vint-i-tres diputats, tot i que actualment la componen vint-i-dos (podeu consultar-ne la composició en aquest enllaç). La d'avui ha estat la segona reunió de la Diputació Permanent des de la dissolució de l'onzena legislatura. En l'anterior, el 15 de novembre, se'n van elegir la vicepresidència primera i la secretaria segona i es va validar el Decret llei 6/2017, del 24 d'octubre, sobre el règim de millores de la prestació econòmica d'incapacitat temporal del personal de l'Administració de justícia.

Condemna de la violència masclista
A l'inici de la sessió d'avui, la presidenta ha condemnat la mort d'una dona a Sant Adrià de Besòs el 25 de desembre per violència masclista. En nom de la cambra, Forcadell ha condemnat aquest crim, ha expressat el condol als familiars de la víctima i ha reiterat el compromís del Parlament en l'erradicació de qualsevol forma de violència contra les dones.