Notícies

El Parlament celebra l'acte institucional amb motiu del Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència contra les Dones

Dimarts, 28 de novembre de 2017. Palau del Parlament

L'acte ha omplert l'auditori

Parlament de Catalunya. 2017

Vegeu la galeria d'imatges (8 imatge/s)

El Parlament ha celebrat aquesta tarda l'acte institucional amb motiu del Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència contra les Dones, que es commemora el 25 de novembre. L'acte, presidit per Carme Forcadell, s'ha centrat especialment en el masclisme entre els joves i a les xarxes socials, i hi han intervingut Núria Vergés, investigadora del Departament de Sociologia i Anàlisi de les Organitzacions de la Universitat de Barcelona, Míriam Alemán, membre de l'Associació Candela per a la Investigació i l'Acció Comunitària, i diversos joves.

La presidenta ha recordat que els tres primers trimestres del 2017 vuit dones han mort a Catalunya víctimes de la violència masclista i que 9.877 han presentat una denúncia per aquest motiu, unes xifres "esgarrifoses" i, ha remarcat, superiors a les de l'any passat. Així mateix, ha argumentat que per combatre aquesta xacra cal un "canvi cultural" i "assenyalar" les actituds masclistes. "Continuarem treballant per la igualtat entre dones i homes, combatrem el masclisme a tot arreu", ha assegurat. I ha afegit: "I acabarem guanyant, perquè no pararem fins a aconseguir-ho." A l'últim, ha demanat en aquest sentit no fer "ni un pas enrere contra el masclisme" i alhora que les dones facin un "pas endavant".

Vergés ha explicat que les "violències 'online' comporten greus conseqüències", amb l'afegit que "es poden exercir de forma anònima i de manera extensiva", i ha argumentat que "cal que la lluita contra les violències masclistes esdevingui una qüestió d'estat".

Alemán ha apel·lat als adults a "deixar de responsabilitzar els joves per certs valors que són els nostres". "No els podem responsabilitzar del que és un problema dels adults", ha advertit. També ha remarcat que la falta de referents i la invisibilització de les dones afecten amb força els joves, punt en què ha recordat que "comptem amb la igualtat formal" però encara no amb la "igualtat real".

A l'acte també hi han intervingut tres joves, Jordina Rodríguez, Helena Savall i Roc Bernadí, que han exposat la seva visió del masclisme i el seu parer sobre el paper que han de tenir els homes per erradicar-lo.

L'acte l'ha presentat la periodista Magda Gregori, i hi han assistit la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Núria Balada; la directora general d'Igualtat, Mireia Mata; diversos membres de la Diputació Permanent i altres diputats de l'onzena legislatura, i membres del cos consular i d'altres institucions i entitats.