Notícies

La presidenta defensa el pacifisme de les institucions i la societat catalanes davant la "querella política" de la fiscalia

Dimarts, 31 d'octubre de 2017. Palau del Parlament

La presidenta i els altres membres de la Mesa querellats en una compareixença al maig

Parlament de Catalunya. 2017

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

La presidenta, Carme Forcadell, ha defensat avui el "pacifisme de les institucions i la societat catalana" davant la "querella política" presentada pel fiscal general de l'Estat contra els membres de la Mesa del Parlament i el Govern de la Generalitat. "Ens volen a la presó pel que pensem i pel que representem, no pel que hem fet", ha asseverat.

Forcadell ha argumentat que l'"agressivitat" de la fiscalia s'evidencia amb el nom del document sobre la querella, 'Más dura será la caída', i ha recordat que es tracta d'una querella "absolutament política, farcida de continguts polítics" i "sense cap base jurídica". "El delicte de rebel·lió requereix l'ús de la violència", un fet, ha recordat, que "en cap cas no s'ha produït, ja que tant la societat com les institucions catalanes han actuat, actuen i actuaran sempre pacíficament i democràticament". Així, ha qualificat la querella de "causa general contra el sobiranisme" per criminalitzar-lo i construir un relat sobre una violència que "no ha existit". "La violència que hi va haver l'1 d'octubre no va ser exercida per la ciutadania, precisament", ha afirmat. I en aquest punt ha conclòs: "Qui pensi que amb querelles o presons acabarà amb les institucions catalanes s'equivoca."

Així mateix, ha advertit que Europa no pot mirar cap a una altra banda davant la possibilitat real que "no es produeixi un judici just, basat en la imparcialitat, la independència i la separació de poders".

A l'últim, ha recordat que la seva tasca com a presidenta del Parlament i com a membre de la Mesa és "garantir la llibertat d'expressió i el dret d'iniciativa dels diputats i les diputades". "Actuar d'una altra manera hauria suposat incomplir les funcions per les quals ens van escollir", ha defensat. En aquest sentit, s'ha mostrat orgullosa de la tasca que han dut a terme els membres de la Mesa querellats perquè "tot allò que interessa a la ciutadania hagi pogut ser debatut a la seu de la sobirania nacional".