Notícies

Forcadell: "El 2017, el futur d'Europa també passa per Catalunya"

Dimarts, 26 de setembre de 2017. Brussel·les (Bèlgica)

La presidenta intervenint després de rebre el premi

Parlament de Catalunya. 2017

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

La presidenta, Carme Forcadell, ha rebut avui a Brussel·les el Premi Copppieters per la seva tasca en defensa del dret d'autodeterminació i de la llengua i la cultura catalanes. En el discurs d'agraïment, Forcadell ha instat les institucions europees a defensar els drets fonamentals dels catalans: "El 2017, el futur d'Europa també passa per Catalunya. També depèn de la reacció de les seves institucions davant els atacs antidemocràtics de l'Estat."

"Protegiran les institucions europees els drets i les llibertats fonamentals de ciutadans europeus?", s'ha preguntat la presidenta, que ha advertit que en aquests moments a Catalunya l'Estat espanyol vulnera drets, com el de la llibertat d'expressió, reconeguts en l'article 2 del Tractat de la Unió Europea. En aquest sentit, ha apel·lat a l'Europa "que va néixer defensant la pau, la democràcia, les llibertats i la tolerància" i que "treballa per cercar solucions polítiques als problemes polítics".

Així mateix, ha assegurat que "malgrat tots els obstacles, les amenaces i els processos penals, mantindrem el referèndum efectiu i vinculant per decidir el nostre futur l'1 d'octubre". I ha afegit: "La nostra ja no és només una lluita per un objectiu polític. És una lluita per la democràcia. I els demòcrates no temen les urnes."

També ha explicat que "simplement volem decidir el nostre futur, lliurement, pacíficament i democràticament", i ha afirmat que "no hi ha una democràcia real si se'ns impedeix l'exercici de drets i llibertats fonamentals". "Us asseguro que el poble català perseverarà, insistint fermament en la defensa dels nostres drets, fidel al nostre compromís amb les nostres llibertats", ha conclòs.

A l'acte també hi han intervingut l'eurodiputada gal·lesa de l'Aliança Lliure Europea Jill Evans; el president del Parlament de Flandes, Jan Peumans, i el president del Centre Maurits Coppieters, Xabier Macias, i l'ha moderat la periodista de l'EU Observer Helena Spongenberg.

El Centre Maurits Coppieters és una fundació política reconeguda pel Parlament Europeu des del 2007. Promou la investigació política en l'àmbit europeu i internacional, especialment pel que fa a la gestió de la diversitat cultural i lingüística en societats complexes, la governança multinivell, la descentralització i l'autodeterminació.

El Premi Coppieters és una iniciativa del centre per reconèixer persones o organitzacions destacades en la defensa de la diversitat cultural i lingüística, el diàleg intercultural, l'autodeterminació, els drets de les minories, la pau, la democràcia i la unitat d'Europa. El guardonat anterior va ser l'exprimer ministre escocès Alex Salmond.