Notícies

El Ple aprova la Llei de l'Agència Catalana de Protecció Social i les conclusions de la Comissió d'Investigació de l'Operació Catalunya

Dijous, 7 de setembre de 2017. Palau del Parlament

El Ple votant la llei de l'Agència Catalana de Protecció Social

Parlament de Catalunya (Job Vermeulen). 2017

Vegeu la galeria d'imatges (21 imatge/s)

El Ple ha aprovat en la sessió d'aquest matí la llei de creació de l'Agència catalana de Protecció Social amb els vots a favor de JxSí, la CUP i el diputat no adscrit i els vots en contra de Cs, el PSC, CSQP i el PPC. Durant la sessió també s'han aprovat les conclusions de la Comissió d'Investigació de l'Operació Catalunya, per 82 vots a favor (JxSí, CSQP i CUP), 11 en contra (PPC) i 41 abstencions (Cs, PSC) i ha acordat seguir tramitant la Proposició de llei de la CUP sobre l'abús bancari.

El Ple s'ha reprès aquest matí, a les deu, amb el debat final de la llei de l'Agència Catalana de Protecció social de Catalunya, que s'ha aprovat per 72 vots a favor (JxSí, CUP i no adscrit) i 61 en contra vots en contra (Cs, PSC, CSQP i PPC).

La llei crea l'Agència Catalana de Protecció Social, l'organisme encarregat de desplegar el sistema de protecció social de Catalunya, centralitzar les prestacions que en cada moment siguin competència de la Generalitat, organitzar i gestionar els recursos del sistema de serveis socials, i els altres que en un futur se li puguin atribuir, i representar el Govern a les institucions internacionals en matèria de protecció social.

El text arribava al debat final amb un dictamen del Consell de Garanties Estatutàries i una desena d'esmenes subsegüents, de les quals se n'ha aprovat una de JxSí i una conjunta de PSC i CSQP.

En el debat, en què també ha intervingut la consellera de Treball, Afers Socials i Família, Dolors Bassa, han intervingut els diputats Chakir el Homrani (JxSí), Joan Garcia (Cs), Eva Granados (PSC), Joan Coscubiela (CSQP), Fernándo Sánchez (PPC) i Albert Botran (CUP).

Conclusions de la comissió d'investigació
El Ple també ha aprovat per 82 vots a favor (JxSí, CSQP i CUP), 11 en contra (PPC) i 41 abstencions (Cs i PSC) les conclusions de la Comissió d'Investigació sobre l'Operació Catalunya.

El text conclou que l'Operació Catalunya és "una conspiració per intentar frenar la dissidència política", en la qual, segons el text aprovat, "s'han utilitzat mitjans, efectius i recursos públics" per fer un seguiment i control de polítics catalans i d'organitzacions independentistes, en una actuació "irregular i al marge de la llei". Les conclusions, que es remetran a la fiscalia, també situen l'exministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, com a principal responsable polític de l'operació.

La diputada Alba Vergés (JxSí), que ha presidit la comissió, ha obert el debat en què han intervingut Lluís Guinó (JxSí), Matías Alonso (Cs), Jordi Terrades (PSC), Albano Dante Fachin (CSQP), Esperanza García (PPC) i Mireia Boya (CUP).

Abús bancari
El Ple també ha donat via lliure a prosseguir la tramitació de la Proposició de llei de la CUP sobre l'abús bancari, després d'haver estat rebutjada l'esmena a la totalitat presentada pel PPC per 12 vots a favor (PPC i no adscrit), 98 en contra (JxSí, PSC, CSQP i CUP) i 25 abstencions (Cs).

L'objectiu de la iniciativa és ampliar la protecció de consumidors, petites i mitjanes empreses, entitats sense ànim de lucre i administracions públiques. Entre altres mesures, declara abusius i nuls els contractes de crèdit subscrits per una administració pública en què el compliment de les condicions suposi una violació dels drets humans, posi en risc la sostenibilitat de l'administració o contingui un interès de més d'un 1% per sobre de l'euríbor.

En el debat han intervingut els diputats Roger Torrent (JxSí), Antonio Espinosa (Cs), Alícia Romero (PSC), Joan Coscubiela (CSQP), Sergio Santamaria (PPC) i Eulàlia Reguant (CUP).

Transitorietat jurídica
Abans de suspendre's la sessió, els grups de JxSí i de la CUP han demanat una ampliació de l'ordre del dia perquè es pugui substanciar el debat i la votació de la Proposició de llei de transitorietat jurídica i fundacional de la república -que la Mesa ha admès a tràmit aquesta matinada- eximint-la d'alguns tràmits.

El PSC ja ha demanat la reconsideració de l'admissió a tràmit de la proposició de llei i la presidenta ha convocat reunions de la Mesa i de la Junta de Portaveus a un quart de quatre.