Notícies

El Ple aprova la Llei del Codi tributari de Catalunya

Divendres, 28 de juliol de 2017. Palau del Parlament

El Ple votant aquest migdia

Parlament de Catalunya (Job Vermeulen). 2017

Vegeu la galeria d'imatges (14 imatge/s)

El Ple ha aprovat aquest migdia la Llei del Codi tributari de Catalunya, per 71 vots a favor (JxSí, CUP i diputat no adscrit) i 62 en contra (Cs, PSC, CSQP i PPC). Amb l'aprovació d'aquesta llei han acabat quatre dies de sessió plenària, la darrera del període de sessions. En aixecar la sessió, la presidenta ha agraït "la feina i la dedicació a tots els diputats" i els ha desitjat bones vacances.

La Llei del Codi tributari de Catalunya i dels llibres primer, segon i tercer, relatius a l'Administració tributària de la Generalitat, té per objectiu ordenar i sistematitzar les normes principals que integren el dret tributari de Catalunya, aconseguir un sistema tributari proporcional i redistributiu que asseguri la justícia fiscal i freni l'evasió fiscal i atorgar més autonomia econòmica, financera, patrimonial, contractual i de personal a l'Administració tributària de Catalunya.

El text, presentat per JxSí i la CUP, ha arribat al Ple amb una seixantena d'esmenes reservades pels grups, que han estat rebutjades, i una trentena de subsegüents al dictamen del Consell de Garanties Estatutàries que van demanar Cs, el PSC i CSQP, de les quals n'han estat aprovades 21: 11 de JxSí, 3 de Cs, 3 de conjuntes del PSC i CSQP i 4 del PPC.

La norma, entre altres qüestions, estableix que l'actual Junta de Finances sigui substituïda per la Junta de Tributs de Catalunya; crea el Consell Fiscal de Catalunya com a màxim òrgan consultiu i d'assessorament en matèria de fiscalitat i l'Institut de Recerca Fiscal i Estudis Tributaris de Catalunya, que haurà de ser el punt de trobada i de debat entre les administracions tributàries i els centres de coneixement i recerca jurídics i econòmics de Catalunya; crea també un registre d'assessors fiscals de Catalunya, i preveu que, amb caràcter transitori, i fins al 31 de desembre de 2024, les funcions que té atribuïdes el cos tècnic de gestors tributaris de la Generalitat puguin ser exercides amb plenitud d'efectes jurídics per funcionaris del cos de gestió d'administració i funcionaris d'altres administracions públiques.

Al debat hi han intervingut Maria Senserrich (JxSí), que ha estat la relatora de la ponència, Antonio Espinosa (Cs), Alícia Romero (PSC), Àngels Martínez (CSQP), Santi Rodríguez (PPC) i Eulàlia Reguant (CUP).

Han seguit el debat des de la llotja, entre d'altres, el secretari d'Hisenda i el director de l'Agència Tributària de Catalunya, Josep Lluís Salvadó i Eduard Vilà respectivament.

Mocions
El ple ha començat amb el debat i la votació de les dues darreres mocions. La primera, sobre l'acció del Govern de l'onzena legislatura, de Cs, ha estat rebutjada, mentre que la presentada pel PPC sobre l'acció exterior ha estat aprovada parcialment.