Notícies

El Ple aprova les lleis del canvi climàtic i de comerç, serveis i fires

Dijous, 27 de juliol de 2017. Palau del Parlament

Una imatge del Ple votant

Parlament de Catalunya (Job Vermeulen). 2017

Vegeu la galeria d'imatges (10 imatge/s)

El Ple ha aprovat aquest matí les lleis del canvi climàtic i de comerç, serveis i fires, fruit de dos projectes del Govern. En la tercera jornada de l'última sessió d'aquest període, la cambra també ha fet un minut de silenci en record del sergent de la policia local de Gavà mort la setmana passada després que fos ferit greument en acte de servei.

Canvi climàtic
La major part de la Llei del canvi climàtic ha estat aprovada per 122 vots a favor (JxSí, Cs, PSC, CSQP, CUP i diputat no adscrit) i 11 abstencions (PPC).

La iniciativa estableix mesures encaminades a mitigar el canvi climàtic i a adaptar-s'hi, defineix el model de governança de l'Administració pública amb relació a aquest fenomen i regula alguns impostos com a instrument per actuar-hi en contra. En aquest sentit, entre altres aspectes, preveu la futura creació de dos nous impostos, sobre les activitats econòmiques que generen diòxid de carboni i sobre les emissions portuàries de grans vaixells.

Les finalitats principals de la llei són reduir les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle i la vulnerabilitat als impactes del canvi climàtic, i també afavorir la transició cap a una economia neutra en emissions de gasos amb efecte d'hivernacle que sigui competitiva, innovadora i eficient en l'ús dels recursos.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha obert el debat, i Ferran Civit, com a relator, ha explicat els treballs de la ponència. En nom dels grups han intervingut Sergio Sanz (Cs), Jordi Terrades (PSC), Hortènsia Grau (CSQP), Marisa Xandri (PPC), Mireia Boya (CUP) i Civit (JxSí).

Comerç, serveis i fires
El Ple ha aprovat també aquest matí la Llei de comerç, serveis i fires, en la majoria del text per 123 vots a favor (JxSí, Cs, PSC, CSQP i PPC) i 8 abstencions (CUP).

El conseller d'Empresa i Coneixement, Santi Vila, ha intervingut a l'inici del debat de la llei, que té per objecte regular administrativament el comerç i els serveis, reduir les càrregues administratives en el sector, potenciar-hi la competència lliure i lleial i protegir els consumidors.

El text dona llibertat d'horaris als establiments comercials, tot i que fixa un nombre màxim de setanta-cinc hores d'obertura setmanals i que les vendes es puguin fer només entre les sis del matí i les nou del vespre d'octubre a maig i entre les set del matí i les deu del vespre de juny a setembre. També estableix els criteris perquè els municipis puguin acollir-se a la condició de turístics i preveu les temporades d'hivern i estiu com les habituals per a les rebaixes i que cada 30 de setembre el consell assessor de la Generalitat en matèria de comerç en recomani les dates d'inici. Així mateix, regula les vendes per liquidació, de saldos i d'excedents i les activitats de promoció de les vendes, preveu que determinats establiments puguin habilitar zones de degustació, tipifica les infraccions i les sancions en matèria comercial i inclou en diverses disposicions conceptes com l'economia circular, la prestació de serveis per internet o la lluita contra el malbaratament alimentari.

En el debat hi ha intervingut, a més del conseller Vila, Joan Ramon Casals (JxSí), que ha estat el relator de la llei, Laura Vílchez (Cs), Alícia Romero (PSC), Marc Vidal (CSQP), Sergio Santamaría (PPC) i Albert Botran (CUP).

Minut de silenci pel policia local de Gavà
El Ple també ha fet aquest matí un minut de silenci, amb els diputats dempeus, en record del sergent de la policia local de Gavà Antonio López, mort el 19 de juliol després d'haver estat ferit en un tiroteig el dia 6. La presidenta, Carme Forcadell, ha expressat en nom de la cambra el condol a la família i la solidaritat i el suport al cos de la policia municipal de Gavà.

Han seguit el minut de silenci des de la llotja de l'hemicicle la vídua del sergent i regidora de l'Ajuntament de Gavà, Guadalupe del Río; la seva filla; altres familiars; l'alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez; la segona tinent d'alcalde, Rosa Maria Fernández, i el regidor Miguel Ángel Ibáñez. La presidenta s'ha adreçat a tots ells i els diputats els han dedicat un llarg aplaudiment.