Serveis per a la tasca informativa dels mitjans de comunicació.
Servei d'enviament automàtic de titulars de notícies i altres continguts per correu electrònic, RSS o podcast.
Sessions en directe i en diferit, actes institucionals, reportatges...
A través d'aquest espai podreu fer arribar al Parlament les vostres peticions de manera privada o pública.

Notícies

Arrenca la Setmana del Parlament Universitari, que elegeix dues dones per presidir el Parlament i la Generalitat

Dilluns, 17 de juliol de 2017. Palau del Parlament

Arrenca la Setmana del Parlament Universitari

Parlament de Catalunya. 2017

Vegeu la galeria d'imatges (11 imatge/s)

Més de cent quaranta joves universitaris participen des d'avui i fins divendres en una nova edició de la Setmana del Parlament Universitari (#spuni2017), durant la qual emularan la tasca dels diputats, i també dels lletrats, els lingüistes i els periodistes que treballen a la cambra. La presidenta, Carme Forcadell, i el rector de la Universitat de Barcelona, Joan Elias, han intervingut en la sessió inaugural de la legislatura universitària, per a la qual per primera vegada han estat elegides dues dones per presidir el Parlament i el Govern.

Carme Forcadell ha instat els joves a "treballar tots per un mateix objectiu" durant la setmana, i els ha desitjat que, a banda de conèixer de primera mà i experimentar la feina que es fa al Parlament, aprenguin "el valor d'arribar a acords malgrat la diversitat de pensament", perquè "el consens és important".

Així mateix, ha defensat la importància de "fer política", perquè "és la gestió del conflicte, dels desitjos i anhels de la ciutadania", i ha recordat als joves la frase de Joan Fuster: "La política, o la fas o te la faran."

Elias, en nom de les dotze universitats catalanes, ha reivindicat el valor de la paraula en "aquests moments de canvis que viuen les universitats", i ha demanat la col·laboració dels joves "en aquest procés de definició del rol de les universitats, en què és important fomentar el pensament crític, la cultura, la llibertat i la transmissió de valors cívics".

Sessió constitutiva
L'SPUNI ha començat aquest matí amb la sessió constitutiva, sota la presidència de la mesa d'edat. Els noranta-quatre joves que fan el paper de diputats han elegit Mireia Sala (JxSí), de vint anys i estudiant de doble grau de ciències polítiques i dret a la Universitat Pompeu Fabra, presidenta del Parlament. També han elegit els dos vicepresidents i el quatre secretaris de la mesa.

Els noranta-quatre diputats s'han distribuït emulant l'arc real. Així, 40 formen part de JxSí; 18, de Cs; 12, del PSC; 8 de CSQP; 8, del PPC 8, i 8, de la CUP.

Al migdia els joves han fet la sessió d'investidura. Griselda March (JxSí), de vint-i-quatre anys, graduada en podologia i també estudiant de ciències polítiques i dret a la Universitat Oberta de Catalunya, ha estat investida presidenta del Govern amb el suport de la CUP i CSQP.

Més de 140 participants
En cinc dies els 146 joves participants a l'SPUNI aplicaran els seus estudis i coneixements i els procediments reglamentaris i legislatius necessaris per elaborar una llei sobre intel·ligència artificial i robòtica i els límits morals i ètics de l'ús d'aquesta tecnologia; prepararan interpel·lacions al govern i mocions sobre l'atur juvenil i el sistema universitari, i buscaran el consens per fer una declaració institucional.

A banda dels diputats i del govern, una dotzena d'estudiants fan de lletrats, una desena, de lingüistes, i una vintena simulen ser cronistes parlamentaris i editaran cada dia dos diaris digitals de tendència oposada, un informatiu de ràdio i un altre de televisió.

Els universitaris faran al llarg d'aquests cinc dies el treball de les comissions i les ponències parlamentàries, es reuniran a la mesa i la junta de portaveus, assistiran a plens i escoltaran diverses compareixences amb relació a la llei que elaboren. A més, interactuaran amb els diputats reals en un debat dijous a la tarda a l'auditori.

Divendres, en el ple de cloenda, que presidirà novament Forcadell, debatran i votaran les diverses iniciatives legislatives que han elaborat.

Logo de Google Translate Aquesta eina facilita la traducció automàtica dels continguts del web. El Parlament no es fa responsable de les versions obtingudes, que no tenen caràcter oficial.


Tecnologia de Traductor

Un cop seleccionat l'idioma de navegació obtindreu la traducció a l'idioma triat.

Aquesta eina facilita la traducció automàtica dels continguts del web. El Parlament no es fa responsable de les versions obtingudes, que no tenen caràcter oficial.


Versions oficials de textos aprovats

Destacat de la pàgina de Twitter del Parlament de Catalunya
Destacat de la pàgina de Facebook del Parlament de Catalunya
Destacat del canal de Youtube del Parlament de Catalunya
Destacat del compte d'Instagram del Parlament de Catalunya
Descarregueu-vos les aplicacions gratuïtes per a dispositius mòbils

AGENDA

Avui a les 15:00h
Comissió d'Investigació sobre l'Operació Catalunya
Sessió ordinària
Avui a les 17:30h
La presidenta participa a l'homenatge a Joan Peiró i Belis amb motiu dels 75 anys del seu afusellament
Dimarts, 25, a les 09:00h
Comissió d'Investigació sobre l'Operació Catalunya
Sessió ordinària
Dimarts, 25, a les 10:00h
Mesa del Parlament
Sessió ordinària
Calendari de plens
Setmanes Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
Primera setmana262728293012
Segona setmana3456789
Tercera setmana10111213141516
Quarta setmana17181920212223
Cinquena setmana24252627282930
Sisena setmana31123456

En aquest calendari es mostren:

 • Sessions convocades

 • Sessions previstes

  • Dijous, 27 de juliol de 2017

   Ple del Parlament

   Sessió ordinària (continuació).

  • Divendres, 28 de juliol de 2017

   Ple del Parlament

   Sessió ordinària (continuació).

Diputats de la XI Legislatura

El Parlament a Twitter

Accés als butlletins oficials i als diaris de sessions, en format PDF.

El portal del Parlament està optimitzat per a les darreres versions de navegadors i per a una resolució mínima de pantalla de 1024 x 768.