Notícies

Arrenca la Setmana del Parlament Universitari, que elegeix dues dones per presidir el Parlament i la Generalitat

Dilluns, 17 de juliol de 2017. Palau del Parlament

Arrenca la Setmana del Parlament Universitari

Parlament de Catalunya. 2017

Vegeu la galeria d'imatges (11 imatge/s)

Més de cent quaranta joves universitaris participen des d'avui i fins divendres en una nova edició de la Setmana del Parlament Universitari (#spuni2017), durant la qual emularan la tasca dels diputats, i també dels lletrats, els lingüistes i els periodistes que treballen a la cambra. La presidenta, Carme Forcadell, i el rector de la Universitat de Barcelona, Joan Elias, han intervingut en la sessió inaugural de la legislatura universitària, per a la qual per primera vegada han estat elegides dues dones per presidir el Parlament i el Govern.

Carme Forcadell ha instat els joves a "treballar tots per un mateix objectiu" durant la setmana, i els ha desitjat que, a banda de conèixer de primera mà i experimentar la feina que es fa al Parlament, aprenguin "el valor d'arribar a acords malgrat la diversitat de pensament", perquè "el consens és important".

Així mateix, ha defensat la importància de "fer política", perquè "és la gestió del conflicte, dels desitjos i anhels de la ciutadania", i ha recordat als joves la frase de Joan Fuster: "La política, o la fas o te la faran."

Elias, en nom de les dotze universitats catalanes, ha reivindicat el valor de la paraula en "aquests moments de canvis que viuen les universitats", i ha demanat la col·laboració dels joves "en aquest procés de definició del rol de les universitats, en què és important fomentar el pensament crític, la cultura, la llibertat i la transmissió de valors cívics".

Sessió constitutiva
L'SPUNI ha començat aquest matí amb la sessió constitutiva, sota la presidència de la mesa d'edat. Els noranta-quatre joves que fan el paper de diputats han elegit Mireia Sala (JxSí), de vint anys i estudiant de doble grau de ciències polítiques i dret a la Universitat Pompeu Fabra, presidenta del Parlament. També han elegit els dos vicepresidents i el quatre secretaris de la mesa.

Els noranta-quatre diputats s'han distribuït emulant l'arc real. Així, 40 formen part de JxSí; 18, de Cs; 12, del PSC; 8 de CSQP; 8, del PPC 8, i 8, de la CUP.

Al migdia els joves han fet la sessió d'investidura. Griselda March (JxSí), de vint-i-quatre anys, graduada en podologia i també estudiant de ciències polítiques i dret a la Universitat Oberta de Catalunya, ha estat investida presidenta del Govern amb el suport de la CUP i CSQP.

Més de 140 participants
En cinc dies els 146 joves participants a l'SPUNI aplicaran els seus estudis i coneixements i els procediments reglamentaris i legislatius necessaris per elaborar una llei sobre intel·ligència artificial i robòtica i els límits morals i ètics de l'ús d'aquesta tecnologia; prepararan interpel·lacions al govern i mocions sobre l'atur juvenil i el sistema universitari, i buscaran el consens per fer una declaració institucional.

A banda dels diputats i del govern, una dotzena d'estudiants fan de lletrats, una desena, de lingüistes, i una vintena simulen ser cronistes parlamentaris i editaran cada dia dos diaris digitals de tendència oposada, un informatiu de ràdio i un altre de televisió.

Els universitaris faran al llarg d'aquests cinc dies el treball de les comissions i les ponències parlamentàries, es reuniran a la mesa i la junta de portaveus, assistiran a plens i escoltaran diverses compareixences amb relació a la llei que elaboren. A més, interactuaran amb els diputats reals en un debat dijous a la tarda a l'auditori.

Divendres, en el ple de cloenda, que presidirà novament Forcadell, debatran i votaran les diverses iniciatives legislatives que han elaborat.