Serveis per a la tasca informativa dels mitjans de comunicació.
Servei d'enviament automàtic de titulars de notícies i altres continguts per correu electrònic, RSS o podcast.
Sessions en directe i en diferit, actes institucionals, reportatges...
A través d'aquest espai podreu fer arribar al Parlament les vostres peticions de manera privada o pública.

Notícies

El Parlament aprova per unanimitat la llei que declara nuls els judicis franquistes

Dijous, 29 de juny de 2017. Palau del Parlament

El Ple i el públic aplaudint després de l'aprovació de la llei que declara nuls els judicis franquistes

Parlament de Catalunya (Job Vermeulen). 2017

Vegeu la galeria d'imatges (18 imatge/s)

El Ple ha aprovat aquesta tarda per unanimitat la Llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme, que declara nuls els judicis i els consells de guerra dictats per causes polítiques a Catalunya per la dictadura franquista. El debat de la llei l'han seguit des del Parlament mateix més de dues-centes persones, entre víctimes del franquisme i familiars i representants d'entitats memorialistes.

La llei, que van presentar conjuntament JxSí, CSQP i la CUP, declara il·legals "els tribunals de l'Auditoria de Guerra de l'Exèrcit d'Ocupació, anomenada posteriorment Auditoria de la IV Regió Militar, que van actuar a Catalunya a partir de l'abril de 1938 fins al desembre de 1978, perquè són contraris a la llei i vulneren les més elementals exigències del dret a un judici just. I, en conseqüència, es dedueix la nul·litat de ple dret, originària o sobrevinguda, de totes les sentències i resolucions de les causes instruïdes i dels consells de guerra dictades per causes polítiques a Catalunya pel règim franquista".

El text aprovat també autoritza l'Arxiu Nacional de Catalunya perquè elabori i faci pública una llista dels processos instruïts pel règim franquista, les sentències adoptades, les persones encausades i les condemnes imposades. Aquesta llista s'haurà de publicar el mateix dia de l'entrada en vigor de la llei, és a dir, l'endemà que es publiqui al 'Diari Oficial de la Generalitat'.

En el debat hi han intervingut Montserrat Palau (JxSí), Matías Alonso (Cs), Ferran Pedret (PSC), Joan Josep Nuet (CSQP), Fernando Sánchez (PPC) i Mireia Boya (CUP).

Víctimes, familiars i associacions segueixen el debat
Més de dues-centes persones, entre víctimes del franquisme, familiars i representants d'entitats per la memòria històrica, han seguit el debat des del Parlament, tant des del saló de sessions mateix com des de les dues sales de comissions amb més aforament del palau, la de grups i la 10.

A la llotja del saló de sessions hi havia, entre d'altres, Raimon Carrasco, fill de Manuel Carrasco i Formiguera; Josep Companys, nebot net del president Companys; Mercè Puig Antich, germana de Salvador Puig Antich; Maria Salvo, processada i condemnada a presó; Marià Gadea, processat en un consell de guerra el 1950; Manel Martínez Arcos, processat i condemnat a presó; el president de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes, i el director del Memorial Democràtic, Plàcid Garcia-Planas.

Des de la zona de públic de l'hemicicle també han seguit el debat els presidents i membres d'associacions per la memòria dels immolats per la llibertat de Catalunya, dels republicans perseguits i de les víctimes del franquisme.

Després de la votació, diputats i públic han fet un fort aplaudiment i han cantat l'himne nacional.

Tot seguit, la presidenta, Carme Forcadell, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, membres de la Mesa, diputats, consellers, víctimes, familiars de víctimes i representants d'entitats s'han fet una fotografia a l'auditori.

Logo de Google Translate Aquesta eina facilita la traducció automàtica dels continguts del web. El Parlament no es fa responsable de les versions obtingudes, que no tenen caràcter oficial.


Tecnologia de Traductor

Un cop seleccionat l'idioma de navegació obtindreu la traducció a l'idioma triat.

Aquesta eina facilita la traducció automàtica dels continguts del web. El Parlament no es fa responsable de les versions obtingudes, que no tenen caràcter oficial.


Versions oficials de textos aprovats

Destacat de la pàgina de Twitter del Parlament de Catalunya
Destacat de la pàgina de Facebook del Parlament de Catalunya
Destacat del canal de Youtube del Parlament de Catalunya
Destacat del compte d'Instagram del Parlament de Catalunya
Descarregueu-vos les aplicacions gratuïtes per a dispositius mòbils

AGENDA

Aneu al Canal Parlament Avui a les 09:30h
Ple del Parlament
Sessió ordinària (continuació)
Avui a les 12:15h
Mesa del Parlament
Sessió ordinària. En acabar la sessió plenària
Aneu al Canal Parlament Dilluns, 31, a les 11:15h
Conferència de premsa del Grup Parlamentari de la CUP amb Las Kellys
Dilluns, 28 d'agost, a les 10:00h
Comissió d'Investigació sobre l'Operació Catalunya
Sessió ordinària
Calendari de plens
Setmanes Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
Primera setmana262728293012
Segona setmana3456789
Tercera setmana10111213141516
Quarta setmana17181920212223
Cinquena setmana24252627282930
Sisena setmana31123456

En aquest calendari es mostren:

  • Sessions convocades

  • Sessions previstes

Diputats de la XI Legislatura

El Parlament a Twitter

Accés als butlletins oficials i als diaris de sessions, en format PDF.

El portal del Parlament està optimitzat per a les darreres versions de navegadors i per a una resolució mínima de pantalla de 1024 x 768.