Notícies

El Ple aprova la Llei de les associacions de consumidors de cànnabis, fruit d'una iniciativa legislativa popular

Dimecres, 28 de juny de 2017. Palau del Parlament

El Ple aplaudint després d'aprovar la Llei de les associacions de persones consumidores de cànnabis

Parlament de Catalunya (Job Vermeulen). 2017

Vegeu la galeria d'imatges (18 imatge/s)

El Ple ha aprovat aquesta tarda la Llei de les associacions de persones consumidores de cànnabis, fruit d'una iniciativa legislativa popular (ILP), per 118 vots a favor (JxSí, Cs, PSC, CSQP i CUP), 8 en contra (PPC) i 1 abstenció (diputat no adscrit), en la majoria de punts. D'altra banda, ha acordat que la cambra continuï tramitant la Proposició de llei de creació de la comarca del Lluçanès i ha rebutjat la de CSQP per reformar la Llei del Consell de Garanties Estatutàries.

Associacions de consumidors de cànnabis
La Llei de les associacions de persones consumidores de cànnabis ha arribat al debat final amb trenta-tres esmenes reservades, que han estat totes rebutjades, tret d'una transaccional entre JxSí i CSQP, aprovada amb el vot de tots els grups llevat del PPC, que hi ha votat en contra, i del diputat no adscrit, Germà Gordó, que s'ha abstingut.

La iniciativa regula les associacions de consumidors de cànnabis, que, segons el dictamen de la llei, han de ser "associacions sense ànim de lucre, legalment constituïdes, que s'autoabasten i distribueixen cànnabis entre els seus associats, tots ells majors d'edat, els quals consumeixen aquesta substància en un àmbit privat, ja sigui amb finalitat lúdica o terapèutica, reduint així els danys socials i sobre la salut associats al mercat clandestí i a determinats usos del cànnabis".

La llei regula també els clubs privats gestionats per aquestes associacions, estableix les condicions perquè es puguin constituir, els drets i els deures dels socis i els requisits per fer-se'n, determina que han de mantenir obligatòriament llibres de registre, tracta de la producció i l'emmagatzematge per a l'autoabastament, el transport i la distribució, limita la publicitat que poden fer i disposa mesures de control higiènic i sanitari i programes de gestió de riscos i reducció de danys. En aquest sentit, dedica un capítol a la col·laboració amb altres administracions en matèria de polítiques de prevenció de riscos i reducció de danys associats al consum, i inclou un règim de sancions per infraccions.

En les disposicions finals, la llei preveu la creació d'una comissió de seguiment de la seva aplicació, dona un any a les associacions ja existents per adaptar-se a la normativa i preveu la possibilitat que es pugui crear un nou impost propi sobre el cànnabis.

El debat ha començat amb la intervenció de David Pere Martínez en representació de la comissió promotora, i tot seguit han intervingut els diputats Alba Vergés (JxSí), relatora de la iniciativa, Noemí de la Calle (Cs), Raúl Moreno (PSC), Albano Dante Fachin (CSQP), Alberto Villagrasa (PPC) i Sergi Saladié (CUP).

Representants d'associacions i entitats de consumidors de cànnabis han seguit el debat des de la llotja del saló de sessions.

La iniciativa va començar la tramitació l'abril del 2015, i les signatures necessàries perquè en comencés la tramitació pròpiament parlamentària van ser lliurades l'abril de l'any passat. Se'n necessitaven un mínim de 50.000, però els impulsors de la ILP en van presentar 67.500, de les quals l'Idescat en va certificar 54.937 i la comissió de control, després de fer-ne la revisió, en va validar 54.807.

La llei entrarà en vigor l'endemà que es publiqui al 'Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya'.

Creació de la comarca del Lluçanès
D'altra banda, la Proposició de llei de creació de la comarca del Lluçanès, redactada en ponència conjunta i signada per JxSí, CSQP i la CUP, continuarà la tramitació parlamentària, ja que el Ple ha rebutjat les esmenes a la totalitat que hi havien presentat, per 49 vots a favor (Cs, PSC i PPC) i 78 en contra (JxSí, CSQP, CUP i diputat no adscrit).

La iniciativa, que ara continuarà la tramitació en comissió i ponència, crea la nova comarca del Lluçanès, que formaran tretze municipis que actualment pertanyen al Bages, el Berguedà i Osona, n'estableix la capitalitat a Prats de Lluçanès i disposa que el consell comarcal es constitueixi després de les properes eleccions municipals.

La proposició ha arribat al Ple després que el 2015 es dugués a terme un procés participatiu sobre la creació d'aquesta comarca en què cinc d'aquests municipis van votar en contra de formar-ne part. Ara la iniciativa preveu que sis mesos després de l'entrada en vigor de la llei aquests municipis puguin decidir si s'hi adhereixen o continuen formant part de la comarca actual.

En el debat hi han intervingut Adriana Delgado i Lluís Guinó (JxSí), Joan García (Cs), Eva Martínez (PSC), Marta Ribas (CSQP), Alberto Villagrasa (PPC) i Gabriela Serra (CUP).

Des de la llotja han seguit el debat diversos alcaldes del Lluçanès, entre els quals el de Prats de Lluçanès, Isaac Peraire.

Garanties Estatutàries
En canvi, la cambra ha rebutjat la Proposició de llei de reforma de la Llei del Consell de Garanties Estatutàries (CSQP), ja que ha aprovat l'esmena a la totalitat de JxSí per 65 vots a favor (JxSí, CUP i diputat no adscrit) i 57 en contra (Cs, PSC, CSQP i PPC). En aprovar l'esmena de JxSí, la cambra no ha votat ja la de la CUP, amb text alternatiu.

La iniciativa reduïa el nombre de diputats que calen per sol·licitar dictàmens al consell, i ampliava tant el termini per sol·licitar-ne com el necessari perquè el consell n'emetés sobre les iniciatives legislatives tramitades pel procediment de lectura única.

Joan Coscubiela (CSQP) ha presentat la iniciativa, i en el debat també hi han intervingut Jordi Orobitg (JxSí), José María Espejo-Saavedra (Cs), Ferran Pedret (PSC), Esperanza García (PPC) i Benet Salellas (CUP).