Notícies

El Parlament acull una jornada sobre protecció de dades i el lliurament del Premi Protecció de Dades en el Disseny 2017

Dilluns, 19 de juny de 2017. Palau del Parlament

Carme Forcadell, Maria Àngels Barbarà, Bjørn Erik Thon i els representants dels dos projectes guardonats

Parlament de Catalunya. 2017

Vegeu la galeria d'imatges (6 imatge/s)

La presidenta, Carme Forcadell, ha lliurat aquest migdia el V Premi Protecció de Dades en el Disseny 2017 a la University College London i l'accèssit a l'empresa catalana Neptune Communication Solutions SL. El lliurament del premi, que atorga l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (Apdcat), ha clos la jornada organitzada avui per aquest ens al Parlament sobre la nova normativa europea en la matèria.

La jornada, "Noves eines per a la protecció de dades, a menys d'un any de la plena aplicació del Reglament europeu", ha servit per abordar com aquest reglament "incideix en la forma amb què les entitats han de tractar la informació", tal com ha explicat la directora de l'Adpcat, Maria Àngels Barbarà, que també ha expressat la voluntat d'aquesta institució de "donar tot el suport possible a les entitats en aquesta tasca necessària d'adaptar-se" a la nova normativa, que ja és vigent i serà de ple i obligat compliment el maig del 2018.

Forcadell i Barbarà han coincidit en la importància de defensar en l'era digital el dret a la protecció de dades. "Volem que el món digital sigui també més democràtic, més just i més lliure", ha dit la presidenta, que ha felicitat, d'una banda, l'Apdcat per la iniciativa d'un premi que, ha explicat, prestigia la investigació tecnològica, i, de l'altra, els participants, que, ha assegurat, treballen "per un futur millor". Barbarà ha destacat que "el nou reglament europeu ens posarà a tots davant nous reptes i noves oportunitats" i el repte de la societat digital de desenvolupar-se "mantenint i reforçant aquests drets fonamentals".

A la jornada hi han participat també el comissionat de l'Autoritat Noruega de Protecció de Dades, Bjørn Erik Thon, que ha explicat l'experiència de la implementació de la nova normativa al seu país, i el coordinador d'Auditoria i Seguretat de la Informació de l'Apdcat, Ramon Miralles, que ha presentat la primera versió de la 'Guia per a l'avaluació d'impacte relativa a la protecció de dades'.

Els guardonats
El Premi Protecció de Dades en el Disseny reconeix les aportacions rellevants per a la protecció de la privacitat de les persones en el moment de dissenyar les aplicacions tecnològiques. En aquesta edició s'hi han presentat vint candidatures, de les quals se n'han avaluat divuit que complien els requisits de la convocatòria.

La University College London ha estat l'entitat guardonada, pel projecte 'Privacy-preserving analytics via scalable and private data collection', solució que consisteix en una plataforma en codi obert que permet garantir la protecció de les dades personals en projectes de 'big data'.

L'empresa catalana Neptune Communication Solutions SL ha estat reconeguda amb un accèssit per l'aplicació de missatgeria instantània per a ús empresarial Nepcom, que incorpora un mode confidencial i el xifratge de la informació i evita l'accés del servidor al contingut dels missatges.