Notícies

El Parlament homenatja les víctimes del terrorisme en el trentè aniversari de l'atemptat d'Hipercor

Divendres, 16 de juny de 2017. Palau del Parlament

La presidenta durant la seva intervenció

Parlament de Catalunya. 2017

Vegeu la galeria d'imatges (9 imatge/s)

El Parlament ha homenatjat aquest vespre les víctimes del terrorisme amb motiu del trentè aniversari de l'atemptat d'Hipercor, amb un acte institucional que ha presidit Carme Forcadell i en què han intervingut víctimes del terrorisme i familiars.

La presidenta ha remarcat que l'acte de "record i homenatge és una forma de reiterar-vos, a les víctimes, el reconeixement, la solidaritat i el suport de la nostra societat" i de mostrar "el nostre rebuig absolut a totes les formes de terrorisme". "En democràcia hi tenen cabuda totes les idees, menys les de l'odi i la violència", ha asseverat. En aquest punt ha recordat que Catalunya és un país "compromès fermament amb la pau, el diàleg i les llibertats" i que el Parlament "simbolitza la voluntat de conviure en pau, la substitució de les armes per les paraules i la victòria de la democràcia sobre els règims de terror".

A l'acte també hi ha intervingut el president de l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes (ACVOT), José Vargas, que ha agraït al Parlament l'homenatge a les víctimes i ha argumentat que "el valor i la qualitat d'una democràcia depèn de com tracti les seves víctimes". En aquest sentit, ha demanat "memòria, dignitat i justícia", i ha assegurat que "mai no ens faran callar".

La commemoració l'ha obert el periodista i escriptor Jordi Bordas, membre de l'equip d'investigació de 'La Vanguardia' que va cobrir la informació de l'atemptat d'Hipercor. Bordas ha explicat com es va rebre i cobrir la notícia, i ha destacat que aquell atemptat va comportar un canvi "en el cànon d'actuació d'ETA", situat a partir d'aquell moment "en un terreny més indiscriminat, més de civils, que va tenir continuïtat".

Durant l'acte, que s'ha fet a l'auditori, també han parlat víctimes del terrorisme i familiars, que han explicat els seus testimonis. Pedro Ortega ha rememorat la seva vivència de l'atemptat, en què va perdre una familiar que intentava ajudar les víctimes; Sílvia Vidal, que va perdre un germà en un atemptat del GRAPO, ha advertit que "les víctimes del terrorisme no són només les que hi perden la vida o els ferits, són també les famílies", ha recordat que "no som vots, som persones amb una problemàtica", i ha agraït a l'ACVOT la seva tasca.

L'homenatge ha començat amb la interpretació de 'Música callada número 1', de Frederic Mompou, a càrrec de Carolina Santiago, i ha acabat amb la de 'Lascia ch'io pianga', de Georg Friedrich Händel, a càrrec de Laura Martínez i Eduard López, tots estudiants del Conservatori del Liceu.

Entre els assistents també hi eren, entre d'altres, els presidents dels grups de Cs, Inés Arrimadas, i de CSQP, Lluís Rabell; els diputats Gerard Goméz del Moral (JxSí), Carlos Carrizosa, Matías Alonso, Sergio Sanz (Cs), Esther Niubó (PSC), Alejandro Fernández, Esperanza García, Alberto Villagrasa (PPC) i Germà Gordó (no adscrit); el conseller d'Interior, Jordi Jané; l'inspector general de l'exèrcit, Fernando Aznar; el subdelegat del Govern espanyol a Barcelona, Emilio Ablanedo, i representants de tots els cossos de policia.

L'atemptat d'Hipercor es va perpetrar el 19 de juny de 1987 a Barcelona, dilluns en farà trenta anys. Va ser el més sagnant de la història d'ETA, amb vint-i-una persones mortes i quaranta-cinc de ferides.