Notícies

El Parlament celebra la diada de Sant Jordi amb una lectura oberta a la ciutadania

Divendres, 21 d'abril de 2017. Palau del Parlament

Forcadell, Vila i Borràs han inaugurat la lectura

Parlament de Catalunya. 2017

Vegeu la galeria d'imatges (5 imatge/s)

El Parlament ha celebrat avui la diada de Sant Jordi amb una lectura oberta a tota la ciutadania, que per primer cop s'ha fet davant la façana del Parlament en lloc de dins el palau. La presidenta, Carme Forcadell, el conseller de Cultura, Santi Vila, i la presidenta de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), Laura Borràs, han inaugurat la lectura, enguany de 'Memòries', d'Aurora Bertrana, i 'La poesia', d'Antònia Vicens.

La presidenta ha fet una crida a celebrar la diada de Sant Jordi i a viure-la "amb il·lusió i alegria", i també a conservar "aquesta tradició, que ens identifica i ens fa singulars davant del món". Així mateix, ha explicat que la tria de les dues autores ha estat "deliberada, no perquè són dones, sinó perquè són dones i tenen qualitat", punt en què ha recordat la implicació i el treball del Parlament per la igualtat efectiva, un repte pel qual ha demanat a tota la societat que treballi dia a dia.

Pel que fa a Aurora Bertrana, n'ha destacat el feminisme i l'activisme i que va ser una dona "avançada als seus temps" que va "trencar sostres de vidre", mentre que d'Antònia Vicens n'ha remarcat que és un exemple de "la vitalitat i força de la nostra literatura".

D'altra banda, la presidenta ha explicat que enguany "el Parlament ha volgut sortir al carrer perquè és la casa de tots" i aquesta és una manera de ser més "a prop dels ciutadans" i "escoltar-nos".

Vila ha posat en valor la necessitat de conservar la cultura com un "arbre d'arrels profundes", i ha convidat els assistents a fer de la lectura un "hàbit quotidià" i a "estimar els llibres com a vehicle que ens pot fer a tots molts més lliures, més crítics, més savis, més tolerants i més oberts".

La lectura, que el Parlament organitza des de fa tretze en col·laboració amb la ILC, s'emmarca en aquesta edició en la celebració de l'Any Bertrana, que commemora el 150è i el 125è aniversari dels naixements de Prudenci i Aurora Bertrana respectivament. A més de 'Memòries', també s'hi ha llegit 'La poesia', d'Antònia Vicens, el poema, traduït a vint llengües, que la ILC ha escollit per celebrar el Dia Mundial de la Poesia 2017.

El vicepresident primer, Lluís Maria Corominas, ha assistit a la inauguració de la lectura, en què, a més de Forcadell, Vila i Borràs, han participat, entre d'altres, el secretari segon, David Pérez; diversos diputats; el comissari de l'Any Bertrana, Oriol Ponsatí-Murlà; el president de l'Institut d'Estudis Catalans, Joandomènec Ros; alumnes de batxillerat de l'Institut Verdaguer, situat al parc de la Ciutadella, i de l'Escola Túrbula, de Sant Adrià de Besòs, i els ciutadans que han volgut sumar-s'hi.

La lectura ha estat conduïda per la periodista Xantal Llavina i acompanyada de l'actuació del quartet de saxos Kebyart Emsemble, integrat per estudiants de l'Escola Superior de Música de Catalunya.