Notícies

El Parlament constitueix les comissions d'investigació sobre l'Operació Catalunya i sobre les actuacions del Govern per preparar la secessió

Divendres, 21 d'abril de 2017. Palau del Parlament

Alba Vergés (JxSí) presideix la Comissió d'Investigació sobre l'Operació Catalunya

Parlament de Catalunya. 2017

Vegeu la galeria d'imatges (8 imatge/s)

El Parlament ha constituït aquest matí les comissions d'investigació sobre l'Operació Catalunya i sobre les Actuacions del Govern per preparar la Secessió de Catalunya de la Resta d'Espanya. Carme Forcadell ha presidit totes dues sessions constitutives, en què s'han ratificat els presidents de cada comissió: Alba Vergés (JxSí) per a la de l'Operació Catalunya i Jean Castel (Cs) per a la de les actuacions del Govern per preparar la secessió.

A les nou s'ha constituït la Comissió d'Investigació sobre l'Operació Catalunya, sol·licitada per JxSí i que el Ple va aprovar el 8 de març, per 98 vots a favor (JxSí, PSC, CSQP i CUP), 11 en contra (PPC) i 22 abstencions (Cs).

Un cop ratificada com a presidenta de la comissió, Vergés ha ocupat el seu lloc a la mesa i ha explicat que els grups poden presentar les seves propostes de pla de treball, que inclouen les propostes de compareixença i les sol·licituds d'informació, fins al 28 d'abril. Així mateix, ha anunciat que la propera reunió de la comissió, en què es votarà el pla de treball, és prevista per al 4 de maig.

La Mesa del Parlament i la Junta de Portaveus van acordar que cada grup tingués dos diputats a la comissió, excepte el que en tingués la presidència, al qual n'hi correspondrien tres. Els diputats designats pels grups són Lluís Guinó, Roger Torrent i Alba Vergés (JxSí); José María Espejo-Saavedra i Joan García (Cs); Assumpta Escarp i Jordi Terrades (PSC); Albano Dante Fachín i Marc Vidal (CSQP); Esperanza García i Sergio Santamaría (PPC), i Mireia Boya i Sergi Saladié (CUP).

A un quart de deu s'ha constituït la Comissió d'Investigació sobre les Actuacions del Govern per Preparar la Secessió de Catalunya de la Resta d'Espanya, sol·licitada per Cs, els PSC i el PPC arran de les declaracions de Santiago Vidal i d'acord amb l'article 66.3 del Reglament, que estableix la creació automàtica de comissions d'investigació si les demanen una tercera part dels diputats o tres grups parlamentaris.

Un cop ratificat a la presidència, Castel ha ocupat el seu lloc a la mesa i ha explicat que la comissió es reunirà cada divendres i que la propera reunió, per tractar del pla de treball, és prevista per al 5 de maig. Els grups poden presentar propostes per al pla de treball fins a les dotze del migdia del 2 de maig.

La Mesa del Parlament i la Junta de Portaveus també van acordar en aquest cas que cada grup tingués dos diputats a la comissió, excepte el que n'exercís la presidència, que n'hi tindria tres. Els diputats designats pels grups són Bernat Soler i Lluís Guinó (JxSí); Carlos Carrizosa, Fernando de Páramo i Jean Castel (Cs); Ferran Pedret i Alícia Romero (PSC); Jèssica Albiach i Joan Coscubiela (CSQP); Alejandro Fernández i Santi Rodríguez (PPC), i Benet Salellas i Gabriela Serra (CUP).