Notícies

Forcadell defensa que l'activitat empresarial catalana a l'exterior tingui un "respecte escrupolós" pels drets humans

Dijous, 16 de febrer de 2017. Palau del Parlament

La presidenta inaugurant el seminari

Parlament de Catalunya. 2017

Vegeu la galeria d'imatges (2 imatge/s)

La presidenta, Carme Forcadell, ha inaugurat aquest matí el seminari internacional 'Empreses i drets humans: comparant experiències', que té per objectiu aprofundir l'anàlisi d'aquest binomi i la internacionalització responsable de les empreses i conèixer iniciatives impulsades a diversos països en aquest sentit. Forcadell ha defensat que el "respecte escrupolós" dels drets humans i socials pugui ser un "senyal d'identitat" de l'activitat empresarial catalana a l'exterior.

El Parlament acull avui i demà el seminari, que organitzen l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) i la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament i en què participen una vintena de ponents internacionals, membres d'entitats, organitzacions i institucions públiques.

Forcadell ha obert el seminari juntament amb el president de l'ICIP, Xavier Masllorens, i és previst que el conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, el clogui demà a la tarda. A l'acte d'inauguració hi ha assistit també el secretari tercer, Joan Josep Nuet.

La presidenta ha destacat la importància de garantir que les empreses respectin a tot arreu els drets socials i humans i de trobar una solució global per a aquesta qüestió. Així mateix, ha compartit la necessitat de reflexionar sobre el paper de les empreses catalanes en altres parts del món i de "plantejar-nos, per exemple, si no podem fer del respecte escrupolós dels drets humans i socials un senyal d'identitat de les empreses catalanes, una marca de país". En aquest context ha recordat la resolució que va aprovar la Comissió d'Acció Exterior i Cooperació que, entre altres punts, defensa la creació d'un centre d'estudi i avaluació sobre els impactes de les empreses catalanes amb inversions a l'exterior, una "iniciativa pionera" plantejada des de la societat civil.

Masllorens ha defensat la necessitat de regular "els excessos del mercat" i de "clarificar uns principis rectors i uns codis de bona pràctica d'obligat compliment" perquè "els actors econòmics es deguin a tots els seus grups d'interès, no només als accionistes, sinó també, i sobretot, als clients, als proveïdors i a la comunitat on estan radicats" .

El seminari té per objectiu abordar l'impacte de les empreses sobre els drets de les persones i el medi ambient, plantejar els problemes principals que afronta aquest binomi i conèixer les iniciatives més avançades de diversos estats per promoure el respecte dels drets humans per part de les empreses.