Notícies

El col·lectiu dels 'iaioflautes' rep el Premi Solidaritat 2016

Dimecres, 15 de febrer de 2017. Palau del Parlament

Juan Navarro recollint el premi atorgat als 'iaioflautes'

Parlament de Catalunya. 2017

Vegeu la galeria d'imatges (9 imatge/s)

El col·lectiu dels 'iaioflautes' ha rebut aquesta tarda en un acte al Parlament el Premi Solidaritat, que atorga l'Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC), i el diari digital 'CatalunyaPlural.cat', la menció especial als mitjans de comunicació. La presidenta, Carme Forcadell, ha lliurat el premi.

La presidenta ha felicitat el col·lectiu dels 'iaioflautes', "un exemple de la societat catalana que no es resigna, que es rebel·la contra les injustícies". Així mateix, ha recordat la voluntat de les institucions catalanes d'acollir refugiats, i ha advertit que és necessari "distingir responsabilitats" i que la "ciutadania estigui ben informada". En aquest punt, ha celebrat l'existència de mitjans com 'CatalunyaPlural.cat', ja que "és essencial per a la societat i per al bon funcionament de la democràcia que el periodisme mantingui la seva identitat vinculada al servei de la comunitat".

El premi, que l'IDHC lliura des de fa trenta anys, l'ha recollit en nom dels 'iaioflautes' Juan Navarro, acompanyat d'altres membres del col·lectiu i enmig d'una llarga ovació de les més de dues-centes persones que han omplert l'auditori. En nom del col·lectiu, Alfonso Romero i Rosario Cunillera s'han reivindicat com a "filles del 15M" i d'altres col·lectius, com Stop Pujades, el Sap Muntanya, l'Ateneu la Bòbila, Feministes Indignades, Putes Indignades, Cuineres Indignades, el sindicat de manters, Metro Munster, les Kellys, la PAH i "tots els qui lluiten per una vida digna".

En el discurs que han fet després de rebre el premi, que "és de tots", els 'iaioflautes' no han estalviat crítiques cap a les administracions per les retallades; han denunciat la corrupció, els oligopolis i la "crisi de solidaritat", amb relació als refugiats; han alertat sobre el rebrot dels feixismes; han fet una crida a "crear estructures de poder popular" i a encetar "un nou cicle de mobilitzacions", i han convidat els assistents a fer un minut de silenci dempeus pels migrants "que moren per la incapacitat dels governants".

Josep Carles Rius, president de la fundació que edita 'CatalunyaPlural.cat', ha assegurat, en recollir la menció especial als mitjans de comunicació, que "la societat implicada i compromesa és més necessària que mai", i ha advertit també que cal que el periodisme estigui "al servei dels ciutadans i no dels poders, que cerqui la veracitat i no la propaganda". "És el moment que els periodistes prenguem la iniciativa", ha conclòs.

A l'inici de l'acte, el president de l'IDHC, David Bondia, ha desatacat del col·lectiu dels 'iaioflautes' que "ens recorden que cal una brúixola ben orientada perquè de drets humans n'hi hagi per a tothom"; ha reivindicat que "es parli de democràcia i de drets humans com a forma de viure"; ha instat les institucions a "elaborar un pla nacional de drets humans fruit de la participació ciutadana", i ha argumentat la necessitat que "el periodisme independent es reivindiqui" com a company de les "lluites de la societat civil".

L'acte, a què han assistit el secretari tercer, Joan Josep Nuet, i altres diputats, ha acabat amb la lectura de poemes de crítica social a càrrec de la poetessa Mireia Calafell, acompanyada al violí per Maria Roca.