NotÝcies

El Parlament farÓ la setmana vinent els debats de totalitat dels pressupostos de cada departament

Dilluns, 9 de gener de 2017. Palau del Parlament

El debat de totalitat del pressupost per al 2017 es va fer al ple del 20 de desembre

Parlament de Catalunya (Job Vermeulen). 2016

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

El Parlament farÓ al llarg de la setmana vinent, de dilluns a divendres, els debats de totalitat dels pressupostos de cada departament de la Generalitat per al 2017. Els debats comenšaran dilluns, 16 de gener, i es faran en tretze sessions de comissiˇ en quŔ compareixeran tots els consellers i es votaran les esmenes a la totalitat que C's, el PSC, CSQP i el PPC han presentat a cada secciˇ pressupostÓria.

El Projecte de llei de pressupostos de la Generalitat per al 2017 va superar el primer trÓmit parlamentari, el debat de totalitat al Ple, el 20 de desembre, ja que la cambra va rebutjar les esmenes a la totalitat que hi havien presentat C's, el PSC, CSQP i el PPC, per 64 vots en contra (JxSÝ i dos diputats de la CUP), 62 a favor (C's, el PSC, CSQP i el PPC) i 8 abstencions (la resta de diputats de la CUP).

La setmana vinent, si el pressupost supera els debats de totalitat de cada secciˇ pressupostÓria en continuarÓ la tramitaciˇ parlamentÓria amb l'elaboraciˇ del dictamen de la Comissiˇ d'Economia i Hisenda, que Ús previst que es faci l'1 de febrer. En canvi, si una de les comissions acorda el retorn d'una secciˇ, Ús a dir, del pressupost d'un departament, l'article 130 del Reglament estableix que "el president de la comissiˇ ho ha de comunicar al president del Parlament, a fi que la ratificaciˇ de l'acord se sotmeti al Ple. Si el Ple ratifica l'acord, la secciˇ pressupostÓria es tÚ per rebutjada i s'ha de tornar al Govern perquŔ en presenti una de nova. Si el Govern no retira el projecte de llei de pressupostos, la tramitaciˇ del projecte en el Ple resta en suspens fins que el Govern no trameti un nou pressupost de la secciˇ rebutjada i aquest sigui acceptat pel Ple".

Desenvolupament del debat
Cadascun dels debats en comissiˇ pot durar, aproximadament, tres hores i escaig. Cada sessiˇ comenšarÓ amb la intervenciˇ del conseller o consellera per presentar les lÝnies bÓsiques del pressupost del departament corresponent, torn que pot durar mitja hora. A continuaciˇ, intervindran els grups que han presentat esmenes a la totalitat al pressupost de la secciˇ, Ús a dir, C's, el PSC, CSQP i el PPC, per un temps de quinze minuts cadascun, excepte en les sessions en quŔ se substanci´ el pressupost d'un departament que afecti els Ómbits de dues comissions legislatives, cas en quŔ disposaran de vint minuts. A l'˙ltim, intervindran els grups que no han presentat esmenes a la totalitat a les seccions, la CUP i JxSÝ, que tindran cadascun un torn de deu minuts.

Durant el debat, el conseller o consellera pot tornar a intervenir en qualsevol moment, cosa que obriria torns de rŔplica dels grups.

DesprÚs del debat, es votaran les quatre esmenes a la totalitat conjuntament.

Calendari de compareixences
Les compareixences dels consellers comenšaran dilluns, 16 de gener, i acabaran divendres, 20 de gener.

Podeu consultar l'agenda de compareixences a l'enllaš adjunt.