Serveis per a la tasca informativa dels mitjans de comunicació.
Servei d'enviament automàtic de titulars de notícies i altres continguts per correu electrònic, RSS o podcast.
Sessions en directe i en diferit, actes institucionals, reportatges...
A través d'aquest espai podreu fer arribar al Parlament les vostres peticions de manera privada o pública.

Notícies

El Ple aprova per unanimitat la Llei del dret a l'habitatge de les persones en risc d'exclusió residencial

Dijous, 22 de desembre de 2016. Palau del Parlament

Els diputats aplaudint després de l'aprovació de la llei sobre el dret a l'habitatge

Parlament de Catalunya (Job Vermeulen). 2016

Vegeu la galeria d'imatges (12 imatge/s)

El Ple ha aprovat aquest migdia la Llei de mesures de protecció del dret a l'habitatge de les persones en risc d'exclusió residencial, per unanimitat en la majoria dels punts. Així mateix, ha aprovat la del Pla estadístic de Catalunya 2017-2020 i de modificació de la Llei d'estadística, també per unanimitat en la majoria dels punts. A més, ha donat via lliure perquè la cambra continuï tramitant el Projecte de llei de ports i de transports en aigües marítimes i continentals.

La Llei del dret a l'habitatge té per objectiu protegir les persones i famílies en situació d'exclusió residencial com a conseqüència del sobreendeutament. A més, crea la Comissió d'Habitatge i Assistència per a Situacions d'Emergència per coordinar les actuacions de les diverses administracions públiques catalanes perquè puguin adoptar fórmules de mediació, expropiar temporalment habitatges buits i ajudar econòmicament els afectats o reallotjar-los.

El text final ha incorporat dues esmenes transaccionals, una entre JxSí i el PPC i l'altra entre JxSí i el PSC. CSQP i la CUP han votat en contra de la primera i la CUP s'ha abstingut en la segona.

C's ha votat en contra de tres punts (l'article 19 i les disposicions finals primera i quarta) i s'ha abstingut en tres més (els articles 10 i 17.3 i la disposició final sisena). El PPC s'ha abstingut en tres (l'article 17 i les disposicions finals primera i quarta) i ha votat en contra de la disposició final sisena. Les vint-i-vuit esmenes reservades pels grups (11 de C's, 5 del PPC, 11 de conjuntes entre CSQP i la CUP i una de la CUP) han estat rebutjades.

En el debat hi han intervingut Marc Solsona (JxSí), que ha estat el ponent relator, Sergio Sanz (C's), Jordi Terrades (PSC), Lluís Rabell (CSQP), Fernando Sánchez (PPC) i Joan Garriga (CUP). La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, també ha demanat la paraula per agrair la feina dels grups en la redacció del text després que el Tribunal Constitucional anul·lés la llei que el Parlament va aprovar el 2015 arran d'una ILP. Precisament, alguns impulsors d'aquella iniciativa han seguit el debat des de l'hemicicle, juntament amb representants del món local, com ara la tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona Laia Ortiz.

Pla estadístic
El Ple s'ha reprès aquest matí amb el debat final del Projecte de llei del Pla estadístic de Catalunya, que en la majoria de punts també ha estat aprovat per unanimitat.

C's ha votat en contra de l'article 3 i l'esmena tècnica legislativa 3, i el PPC s'ha abstingut en tres punts (els articles 6, 23 bis i 24). Les setze esmenes que els grups havien reservat per a aquest debat final (9 de C's, 3 de CSQP, 2 del PPC i 2 de la CUP, que n'ha retirat dues de les quatre que havia presentat inicialment) han estat rebutjades, i només han estat aprovades les esmenes tècniques i l'esmena conjunta de tots els grups subsegüent al dictamen del Consell de Garanties Estatutàries, que proposa suprimir un incís del text.

El Pla estadístic és l'instrument per ordenar i planificar l'estadística d'interès de la Generalitat. Aquest, el sisè que s'aprova, pretén facilitar encara més la utilització de dades administratives amb finalitats estadístiques i augmentar l'ús d'informació estadística per a la investigació científica i l'avaluació de polítiques públiques.

La modificació de la llei regula, entre altres qüestions, aspectes de l'accés a informació per a ús estadístic, i també crea amb caràcter permanent el Registre de Fitxers Estadístics.

En el debat, que ha seguit des de la llotja el director de l'Idescat, Frederic Udina, hi han intervingut Oriol Amat (JxSí), Alfonso Sánchez (C's), Òscar Ordeig (PSC), Joan Coscubiela (CSQP), Juan Milián (PPC) i Eulàlia Reguant (CUP).

Ports i transports
El Ple també ha donat via lliure perquè la cambra continuï tramitant el Projecte de llei de ports i de transports, ja que C's ha retirat l'esmena de retorn que hi havia presentat.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha presentat el projecte, que actualitza la política portuària del Govern i reforma el règim jurídic dels ports catalans per "optimitzar aquest sector clau de les nostres infraestructures", tal com diu l'exposició de motius. El text defineix una nova organització administrativa portuària, i, entre altres novetats, preveu que els ports esportius s'identifiquin per categories segons la qualitat de les instal·lacions i els serveis.

En el debat hi han intervingut Neus Lloveras (JxSí), Marina Bravo (C's), Jordi Terrades (PSC), Hortènsia Grau (CSQP), Alberto Villagrasa (PPC) i Sergi Saladié (CUP).

Logo de Google Translate Aquesta eina facilita la traducció automàtica dels continguts del web. El Parlament no es fa responsable de les versions obtingudes, que no tenen caràcter oficial.


Tecnologia de Traductor

Un cop seleccionat l'idioma de navegació obtindreu la traducció a l'idioma triat.

Aquesta eina facilita la traducció automàtica dels continguts del web. El Parlament no es fa responsable de les versions obtingudes, que no tenen caràcter oficial.


Versions oficials de textos aprovats

Destacat de la pàgina de Twitter del Parlament de Catalunya
Destacat de la pàgina de Facebook del Parlament de Catalunya
Destacat del canal de Youtube del Parlament de Catalunya
Destacat del compte d'Instagram del Parlament de Catalunya
Descarregueu-vos les aplicacions gratuïtes per a dispositius mòbils

AGENDA

Aneu al Canal Parlament Avui a les 09:00h
Comissió de Treball
Sessió ordinària
Aneu al Canal Parlament Avui a les 09:30h
Ple del Parlament
Sessió ordinària
Avui a les 20:20h
La presidenta assisteix a la Nit de les Revistes i la Premsa en Català
Avui a les 21:30h
La presidenta assisteix a l'estrena del documental 'Las cloacas de Interior'
Calendari de plens
Setmanes Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
Primera setmana2930311234
Segona setmana567891011
Tercera setmana12131415161718
Quarta setmana19202122232425
Cinquena setmana262728293012

En aquest calendari es mostren:

  • Sessions convocades

  • Sessions previstes

Diputats de la XI Legislatura

El Parlament a Twitter

Accés als butlletins oficials i als diaris de sessions, en format PDF.

El portal del Parlament està optimitzat per a les darreres versions de navegadors i per a una resolució mínima de pantalla de 1024 x 768.