Notícies

El Parlament homenatja les víctimes de violència masclista

Dimarts, 22 de novembre de 2016. Palau del Parlament

Anna Abadia, víctima de violència masclista, explicant el seu testimoni

Parlament de Catalunya. 2016

Vegeu la galeria d'imatges (11 imatge/s)

El Parlament ha homenatjat aquesta tarda les dones que han patit violència masclista amb un acte institucional que ha presidit Carme Forcadell. L'acte ha comptat amb els emotius testimonis d'Anna Abadia, Antònia Gómez, Lourdes Fernández i Ester Barriga, víctimes d'aquest tipus de violència, que han explicat les seves experiències i les seves lluites per superar-les.

La presidenta ha explicat que els tres primers trimestres del 2016 cinc dones han mort a Catalunya víctimes de la violència masclista i 9.609 han presentat una denúncia per aquest motiu, xifres, ha lamentat, "escandaloses" i que cal combatre amb les lleis, però sobretot amb un canvi de mentalitat de la societat catalana per eradicar-ne el masclisme. En aquest sentit, ha remarcat que "cada cas de violència masclista és un fracàs del país" i que posar-hi fi és un repte "personal i col·lectiu". A l'últim, ha assegurat que les víctimes "no estan soles, estem amb elles", i ha expressat el compromís de "continuar treballant per la igualtat entre dones i homes".

L'acte, fet amb motiu de la commemoració, el 25 de novembre, del Dia Internacional de l'Eradicació de la Violència contra les Dones, l'ha presentat el periodista Ramon Pellicer. L'homenatge ha començat amb la lectura de la declaració institucional del gener del 2015 amb què el Parlament reitera el compromís per eradicar qualsevol forma de violència contra les dones; posteriorment, la cantautora Lídia Pujol ha llegit els poemes 'La barca', de Rosa Maria Arrazola, i 'Amnèsia', de Laia Claver, i alguns del llibre 'Són màscares que m'emprovo', de Montserrat Abelló; tot seguit, han intervingut les víctimes per explicar les seves experiències, i, a l'últim, la presidenta ha pronunciat unes paraules de cloenda.

A l'acte hi han assistit el vicepresident primer, Lluís Maria Corominas; la secretària primera, Anna Simó; altres diputats de tots els grups parlamentaris; les conselleres de la Presidència, Neus Munté, de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, i d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret; Beatriu Masià, cofundadora de l'associació Tamaia - Viure sense Violència, i diverses autoritats.