Notícies

El ple aprova la llei de mesures urgents en matèria tributària i que es continuï tramitant la de l'arquitectura

Dimecres, 19 d'octubre de 2016. Palau del Parlament

El ple votant el projecte de llei de modificacions urgents en matèria tributària

Parlament de Catalunya. 2016

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

El ple ha aprovat aquesta tarda la llei de modificacions urgents en matèria tributària per 66 vots a favor (JxSí i CUP) i 58 en contra (C's, PSC, CSQP i PPC) i ha donat via lliure perquè la cambra continuï tramitant el projecte de llei de l'arquitectura.

La llei aprovada recupera modificacions tributàries previstes al projecte de llei d'acompanyament que no va prosperar el maig en rebutjar la cambra el pressupost de la Generalitat per al 2016. Comporta canvis en diversos aspectes de quatre impostos: el de l'emissió d'òxids de nitrogen a l'atmosfera produïda per l'aviació comercial, el de successions i donacions, el del patrimoni i el de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats. A més, té un punt sobre la comunicació de dades a l'Agència Tributària de Catalunya.

El projecte, l'ha presentat el vicepresident del govern i conseller d'economia i hisenda, Oriol Junqueras, i al debat també hi han intervingut Carmina Castellví (JxSí), Antonio Espinosa (C's), Alícia Romero (PSC), Joan Coscubiela (CSQP), Enric Millo (PPC) i Eulàlia Reguant (CUP).

A petició del govern, el projecte s'ha tramitat pel procediment de lectura única, que permet aprovar una iniciativa legislativa en un únic debat i una única votació. Abans, el ple ha donat el vistiplau, per 68 vots a favor (JxSí i CUP) i 58 en contra (C's, PSC, CSQP i PPC), perquè el projecte se substanciés amb aquest tipus de tramitació.

Projecte de llei de l'arquitectura
D'altra banda, el ple ha donat via lliure perquè la cambra continuï tramitant el projecte de llei de l'arquitectura, que, sense cap esmena de retorn per part dels grups, ha superat el debat de totalitat. Així, la cambra continuarà ara tramitant la iniciativa abans que torni al ple perquè en faci el debat i la votació finals.

El projecte té per objectiu posar en valor l'interès públic de l'arquitectura, establir mesures per fomentar-la i impulsar-la, incorporar criteris de qualitat, creativitat i funcionalitat als plecs dels concursos d'obra pública i reforçar la transparència i la publicitat en la contractació. També incideix en la necessitat de fomentar la col·laboració simultània i coordinada de totes les disciplines professionals que participen en el procés constructiu. A l'últim, crea el premi Catalunya d'Arquitectura i el Consell de Qualitat Arquitectònica de Catalunya com a òrgan assessor i consultiu de la Generalitat en aquesta matèria.

La iniciativa, l'ha presentada el conseller de territori i sostenibilitat, Josep Rull, i també han pres part al debat Meritxell Roigé (JxSí), Sergio Sanz (C's), Jordi Terrades (PSC), Hortènsia Grau (CSQP), Santi Rodríguez (PPC) i Sergi Saladié (CUP).