Notícies

El Parlament aprova al debat de política general 66 resolucions, entre les quals dues sobre el referèndum

Dijous, 6 d'octubre de 2016. Palau del Parlament

El ple ha aprovat seixanta-sis resolucions al debat de política general

Parlament de Catalunya (Job Vermeulen). 2016

Vegeu la galeria d'imatges (12 imatge/s)

El Parlament ha aprovat aquest vespre al debat de política general, el primer d'aquesta legislatura i que va començar ahir amb les intervencions del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i els grups parlamentaris, seixanta-sis resolucions, de tots els grups, entre les quals una que insta el govern a fer un referèndum vinculant sobre la independència com a molt tard el setembre del 2017, una que li demana que negociï amb l'estat un referèndum sobre el futur polític de Catalunya i una altra de suport als encausats pel 9N i a la presidenta i la mesa de la cambra per les actuacions del Tribunal Constitucional.

La resolució de JxSí i la CUP sobre el referèndum vinculant sobre la independència ha estat aprovada per 72 vots a favor (JxSí i CUP) i 11 abstencions (CSQP). Els grups de C's, el PSC i el PPC no han participat a la votació, tot i que eren presents al saló de sessions. La de CSQP sobre la negociació d'un referèndum amb l'estat ha estat aprovada per 73 vots a favor (JxSí i CSQP), 52 en contra (C's, PSC i PPC) i 10 abstencions (CUP). Les quatre resolucions de JxSí i la CUP sobre el procés constituent han obtingut el suport d'aquests dos grups. CSQP ha votat a favor d'una, en contra de dues i s'ha abstingut en una altra, mentre que C's, el PSC i el PPC tampoc han votat.

D'altra banda, la cambra ha aprovat, per 83 vots a favor (JxSí, CSQP i CUP) i 52 en contra (C's, PSC i PPC), la resolució conjunta dels tres primers de suport, d'una banda, a l'expresident de la Generalitat Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega i els exconsellers Francesc Homs i Irene Rigau per les causes judicials obertes arran del 9N, i, de l'altra, a la presidenta, Carme Forcadell, i la mesa davant les actuacions del Tribunal Constitucional.

El ple també ha aprovat les 17 resolucions presentades per JxSí, sobre les estructures d'estat, en què el PPC tampoc ha votat, la política fiscal i financera, les polítiques transversals, la presència internacional, la transparència, la memòria històrica, l'habitatge i els serveis públics, el dret de vot, la salut, la lluita contra les desigualtats, l'ensenyament de qualitat, el treball, la competitivitat, la seguretat, la justícia, la cultura, el sector agroalimentari, el territori, la formació professional i les deslleialtats del govern espanyol.

Així mateix, n'ha aprovat 7 de C's, sobre la seguretat, els serveis a les persones, la violència de gènere, la gratuïtat d'autopistes, les llistes d'espera a la sanitat i la regeneració democràtica; 8 del PSC, sobre l'energia, l'ocupació, el sistema educatiu, la salut, la dependència, la igualtat, la justícia i el consum; 13 de CSQP, sobre el referèndum, la renda garantida, les agressions masclistes, el personal sanitari, l'ocupació, l'energia, els sòls contaminants, l'aigua, interior, les polítiques d'acollida, la llei electoral, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i la Unió Europa; 6 del PPC, sobre el món empresarial, l'ocupació, la igualtat, la sanitat, l'agricultura i la justícia, i 5 de la CUP, sobre els Països Catalans, les polítiques d'austeritat, el frau, la violència masclista i el pagament del deute als ajuntaments.

A més d'aquestes propostes conjuntes, el ple també n'ha aprovat 1 de JxSí, el PSC, CSQP i la CUP sobre el TTIP, 1 de JxSí, C's, el PSC i CSQP sobre la LOMQE i 2 del PSC i CSQP sobre l'emergència social i el benestar d'infants i joves.

Abans de les votacions, els grups han presentat les propostes. Al debat hi han intervingut Marta Rovira (JxSí), Carlos Carrizosa (C's), Eva Granados (PSC), Jèssica Albiach (CSQP), Enric Millo (PPC) i Albert Botran (CUP).

Aquest matí, els grups de C's, el PSC i el PPC han demanat a la mesa que reconsiderés l'admissió a tràmit de les propostes de resolució de JxSí i la CUP sobre el referèndum i el procés constituent. El màxim òrgan de govern de la cambra, però, després d'escoltar la junta de portaveus, ha desestimat les peticions, de manera que el ple ha fet la votació d'aquestes propostes, però els grups que havien fet la petició de reconsideració no hi han participat.