Notícies

 

El ple aprova les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent. El president de la Generalitat anuncia a la cambra que se sotmetrà a la qüestió de confiança el 28 de setembre

Dimecres, 27 de juliol de 2016. Palau del Parlament

Votació de les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent al ple

Parlament de Catalunya (Job Vermeulen). 2016

Vegeu la galeria d'imatges (42 imatge/s)

El ple ha aprovat aquest migdia l'informe i les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent per 72 vots a favor (JxSí i CUP) i 11 en contra (CSQP). Els diputats de C's i el PPC han abandonat el saló de sessions en el moment de la votació, i els del PSC s'hi han quedat però no han votat.

El ple també ha fet aquest matí la sessió de control, en què el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha anunciat que se sotmetrà a la qüestió de confiança el dimecres 28 de setembre.

El ple ha acordat ampliar l'ordre del dia per incorporar-hi el debat i la votació de l'informe i les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent, a petició de JxSí i la CUP. La cambra ha aprovat l'ampliació per 72 vots a favor (JxSí i CUP) i 52 en contra (C's, PSC i PPC). Els diputats de CSQP no han votat. Abans de la votació han demanat la paraula, en diversos torns, els diputats Jordi Turull (JxSí), Inés Arrimadas (C's), Ferran Pedret (PSC), Joan Coscubiela (CSQP), Xavier García Albiol, Enric Millo, Santi Rodríguez (PPC) i Anna Gabriel (CUP). També han demanat la paraula el vicepresident segon, José M. Espejo-Saavedra, i els secretaris David Pérez i Joan Josep Nuet, i a més ha intervingut la presidenta, Carme Forcadell.

Un cop aprovada l'ampliació de l'ordre del dia, ha començat el debat de l'informe i les conclusions, que la comissió va debatre i votar la setmana passada. Primer, ha intervingut el president de la comissió, Lluís Llach (JxSí), i a continuació ho han fet Marta Rovira (JxSí), Inés Arrimadas (C's), Miquel Iceta (PSC), Joan Coscubiela (CSQP), Xavier García Albiol (PPC) i Gabriela Serra (CUP).

Des de la tribuna han seguit el debat el president de l'Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sánchez, el d'Òmnium, Jordi Cuixart, i el vicepresident primer de l'Associació de Municipis per la Independència, Jordi Gaseni.

A l'arxiu adjunt hi trobareu les conclusions aprovades i el resultat de la votació.

Qüestió de confiança, el 28 de setembre
El ple s'ha reprès aquest matí a les deu amb la sessió de control, en què el president de la Generalitat ha anunciat, responent a Jordi Turull (JxSí), que se sotmetrà a la qüestió de confiança el dimecres 28 de setembre. Puigdemont va anunciar que se sotmetria a una qüestió de confiança durant el ple del 8 de juny, després que la cambra rebutgés el projecte de llei de pressupostos.

La darrera sessió de control d'aquest període ha estat centrada en la votació de les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent. Per aquesta qüestió li han preguntat Inés Arrimadas (C's), Miquel Iceta (PSC), Lluís Rabell (CSQP) i Xavier García Albiol (PPC), mentre que Benet Salellas (CUP) li ha preguntat sobre les mesures de lluita contra la segregació i la marginalitat.

Abans del president, els consellers han respost les preguntes dels grups, sobre: el pla de suport al tercer sector social; els nous contractes programa de serveis socials; el ramal elèctric de Riudarenes (JxSí); la política de personal als hospitals; els mitjans de comunicació públics (C's); l'empresa Nylstar, de Blanes (PSC); l'UCI pediàtrica de l'Hospital Josep Trueta, de Girona (CSQP); els mitjans de comunicació públics (PPC), i l'aprofitament de la biomassa per a la prevenció d'incendis (CUP).

Decret llei sobre la paga doble
En l'últim punt substanciat aquest matí, el ple ha validat per unanimitat el decret llei 4/2016, del 21 de juny, de recuperació parcial de la paga extraordinària i addicional del desembre del 2012 del personal del sector públic de la Generalitat i altres mesures urgents en matèria de personal. La consellera de governació, administracions públiques i habitatge, Meritxell Borràs, ha presentat el decret, que estableix el retorn enguany i en un sol pagament del 20,77 per cent de l'import deixat de percebre, que correspon a trenta-vuit dies de la paga extra.

Al debat també hi han intervingut Joan García (C's), Alícia Romero (PSC), Marc Vidal (CSQP), María José García Cuevas (PPC), Joan Garriga (CUP) i Sergi Sabrià (JxSí).