Notícies

El Parlament acorda atorgar a l'investigador Manel Esteller la medalla d'honor en la categoria d'or

Dimarts, 19 de juliol de 2016. Palau del Parlament

Manel Esteller, el febrer del 2008, durant el lliurament de la primera edició dels premis de la Fundació Institut Català d'Oncologia, a l'auditori del Parlament, el mateix espai on es lliurarà la medalla d'honor

Parlament de Catalunya. 2016

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

La mesa, a proposta de la presidenta, Carme Forcadell, ha acordat avui per unanimitat atorgar al metge i investigador Manel Esteller la medalla d'honor del Parlament en la categoria d'or, la màxima distinció de la institució, que li serà lliurada en el decurs d'un acte institucional el 10 de setembre, segons que ha anunciat en roda de premsa Forcadell, a qui acompanyaven els vicepresidents Lluís M. Corominas i José M. Espejo-Saavedra.

Forcadell ha explicat que "Catalunya és pionera en la investigació biomèdica i hem volgut premiar l'esforç, la tenacitat i la perseverança dels nostres investigadors i, sobretot, una trajectòria al servei de la vida de les persones".

La presidenta i la mesa han decidit distingir Esteller per la seva trajectòria com a metge i investigador de referència internacional i en reconeixement de la seva tasca d'investigació i dels èxits assolits en la lluita contra el càncer. El Parlament també vol destacar la contribució d'Esteller a la projecció d'una Catalunya capdavantera en la recerca científica i al progrés col·lectiu que ha comportat l'aplicació de les seves investigacions en àmbits tan diversos com les ciències humanes i socials, les ciències de la vida i de la salut, l'enginyeria, la tecnologia i les ciències experimentals.

La medalla d'honor del Parlament és una distinció creada per la mesa l'any 2000, i s'atorga a personalitats o institucions que mereixen un reconeixement excepcional. A les edicions anteriors hi han estat distingits Desmond Tutu, reverend i premi Nobel de la pau (2000); Miquel Batllori, historiador i pare jesuïta, i, a títol pòstum, Ernest Lluch, economista i polític (2001); Francesc Vendrell, representant de l'ONU a l'Afganistan (2002); Jordi Savall, músic (2003); Montserrat Trueta, presidenta de la Fundació Catalana de la Síndrome de Down (2004); Adolfo Pérez Esquivel, premi Nobel de la pau i escultor (2005); el col·lectiu musical Els Setze Jutges (2007); Roser Capdevila, il·lustradora (2010); Josep Guardiola, exfutbolista i entrenador (2011); Òmnium Cultural i Càritas Catalunya (2012); Núria Gispert, activiata social, Carme Ruscalleda, cuinera i Anna Veiga, biòloga (2013); Josep Carreras, tenor (2014); i les primeres vuit diputades del parlamentarisme català i la Fundació Institut Guttmann (2015).

La medalla manté el disseny que Antoni Comella va fer per al logotip del Parlament per encàrrec de la institució la I legislatura, que reprodueix les quatre barres sobre fons daurat. L'any 2000 l'orfebre Joaquim Capdevila el va adaptar per a la medalla.

Manel Esteller
Manel Esteller Badosa (Sant Boi de Llobregat, Baix Llobregat, 1968), és un dels metges i investigadors catalans més reconeguts mundialment per la seva lluita contra el càncer.

Llicenciat en medicina per la Universitat de Barcelona (1992), s'hi va doctorar amb un treball sobre la genètica molecular del carcinoma d'endometri (1996). Del 1997 al 2001, va fer els estudis de postdoctorat a la Universitat Johns Hopkins de Baltimore (EUA), on es va centrar en la relació entre la metilació de l'ADN i el càncer. Entre el 2001 i el 2008, va dirigir el Laboratori d'Epigenètica del Càncer del Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas (CNIO).

Actualment és director del Programa d'Epigenètica i Biologia del Càncer de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Bellvitge (IDIBELL). És també professor de genètica de la Universitat de Barcelona, professor d'investigació de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA) i ocupa el càrrec de president de la Societat d'Epigenètica, d'àmbit internacional.

És autor de més de tres-cents articles científics i ha rebut nombrosos premis i reconeixements internacionals. La seva tasca investigadora ha estat fonamental per als descobriments recents d'alguns fàrmacs antitumorals i obre el camí per conèixer l'epigenoma humà, un projecte internacional en què Esteller té un paper cabdal.

Lliurament de la medalla
L'acte de lliurament de la medalla al doctor Esteller es farà el dissabte 10 de setembre al vespre, en el primer dels actes institucionals que obriran la commemoració de la diada nacional de Catalunya.

L'acte, que es farà a l'auditori del Parlament, comptarà amb una glossa de la figura del guardonat, la intervenció d'Esteller i els parlaments institucionals de la presidenta del Parlament i del president de la Generalitat.