Notícies

El Parlament destitueix Daniel de Alfonso com a director de l'Oficina Antifrau de Catalunya

Dimecres, 29 de juny de 2016. Palau del Parlament

El ple votant la proposta de revocació del director de l'Oficina Antifrau

Parlament de Catalunya. 2016

Vegeu la galeria d'imatges (23 imatge/s)

El ple ha acordat aquest matí, amb els vots de tots el grups llevat del PPC, revocar la designació de Daniel de Alfonso com a director de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), arran de les informacions aparegudes sobre les converses que va mantenir amb el ministre de l'interior espanyol.

La destitució ha quedat aprovada per 121 vots a favor (JxSí, C's, PSC, CSQP i la CUP, que són els grups que l'han proposada) i 11 en contra (PPC), i s'ha fet en aplicació de la llei de l'OAC, que preveu que el ple pugui cessar el director d'aquest ens quan es produeixi una negligència notòria i greu en el compliment de les obligacions i els deures del càrrec. L'acord ha quedat aprovat en primera votació, en superar la majoria requerida de tres cinquenes parts de la cambra.

Tal com recull la proposta que va aprovar la comissió d'afers institucionals dijous, i que avui ha llegit la presidenta Carme Forcadell al ple, els fets "posen en evidència una conducta impròpia del càrrec, clarament incompatible amb els valors que ha de defensar i promoure l'Oficina Antifrau de Catalunya, dels quals el director n'ha d'ésser el màxim exemple", i són "un notori i greu incompliment dels deures i les obligacions inherents al càrrec", especialment dels deures d'independència i objectivitat, i de reserva i confidencialitat.

És la primera vegada que el Parlament revoca un càrrec públic designat per la cambra.

L'acord aprovat també inclou trametre a la fiscalia, als efectes que legalment corresponguin, l'acta i la transcripció de la sessió de la comissió de dijous.

Al debat d'aquest punt al ple, hi han participat Marta Rovira (JxSí), Carlos Carrizosa (C's), Ferran Pedret (PSC), Lluís Franco Rabell (CSQP), Santi Rodríguez (PPC) i Benet Salellas (CUP).

Elecció d'un nou director
La presidenta ja ha notificat a de Alfonso l'acord de cessament, i s'haurà d'iniciar el procediment per a l'elecció d'un nou director o directora. Mentre no hi hagi nova designació, tal com estableix la llei, l'actual directora adjunta, Maite Masià, exercirà interinament les funcions de direcció.

El director de l'OAC és elegit pel Parlament a proposta del govern. El president de la Generalitat haurà de proposar a la cambra el candidat, i, després que la comissió d'afers institucionals n'avaluï la idoneïtat, el ple l'haurà d'elegir per majoria de tres cinquenes parts (almenys 81 diputats), en primera votació, o per majoria absoluta (68 diputats), en segona. Un cop elegit, l'haurà de nomenar la presidenta del Parlament i haurà de prendre possessió del càrrec en el termini d'un mes des de la publicació del nomenament al Diari Oficial de la Generalitat.

Sessió de control
El ple també ha fet aquest matí la sessió de control al govern i al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que ha respost les preguntes que li han formulat Jordi Turull (JxSí), sobre l'actuació judicial sobre el 9-N; Inés Arrimadas (C's), sobre la sortida del Regne Unit de la Unió Europea; Miquel Iceta (PSC), sobre el projecte BCN World; Lluís Franco Rabell (CSQP), sobre la formació de govern a Espanya; Xavier García Albiol (PPC), sobre la qüestió de confiança, i Benet Salellas (CUP), sobre la designació d'un nou director de l'OAC.

Els consellers han respost les preguntes dels grups sobre el català a l'administració de justícia; l'evolució de la indústria catalana; la gestió de les dejeccions ramaderes (JxSí); la plantilla de l'Institut Català de la Salut; la situació dels autònoms (C's); Logis Penedès (PSC); les taxes universitàries (CSQP); els casos d'enterovirus (PPC), i l'acusació i el judici contra un treballador de TV3 (CUP).

Rebutjada la proposició de llei sobre els deures escolars
Així mateix, el ple ha fet el debat de totalitat de la proposició de llei de C's de mesures urgents de racionalització del temps dedicat per l'alumnat a activitats acadèmiques fora de l'horari lectiu, que ha quedat rebutjada en aprovar-se l'esmena de retorn que hi ha presentat JxSí, per 72 vots a favor (JxSí i PPC), 25 en contra (C's) i 34 abstencions (PSC, CSQP i CUP).

El text demanava regular per llei les hores que els alumnes de primària i secundària han de dedicar a fer deures, amb un límit de dues i cinc hores setmanals respectivament, i que aquesta regulació s'apliqués ja el nou curs acadèmic.

La proposició, l'ha presentada Sonia Sierra (C's), i en el debat també han participat Marta Pascal (JxSí), Esther Niubó (PSC), Marc Vidal (CSQP), Fernando Sánchez (PPC) i Mireia Vehí (CUP).

Necessitats educatives
Aquesta tarda, el ple ha aprovat resolució sobre les necessitats educatives per al curs vinent, que han presentat conjuntament els grups de C's, el PSC, CSQP, el PPC i la CUP, i que han transaccionat amb JxSí. Tots els punts del text tret d'un s'han aprovat per unanimitat.

La resolució insta el govern a tirar endavant les modificacions pressupostàries necessàries per fer actuacions que estaven incloses al projecte de llei de pressupost per al 2016.

Per unanimitat s'han aprovat els punts que demanen a l'executiu que mantingui les plantilles i les dotacions de professionals adequades per satisfer les necessitats d'escolarització per al curs 2016-2017; que mantingui les quatre-centes dotacions més de professionals per als centres d'alta complexitat; que satisfaci les necessitats i millores de personal i els recursos per a l'escolarització d'alumnat amb necessitats educatives específiques, i que garanteixi la dotació pressupostària adequada per atendre la demanda de tots els sol·licitants de beques menjador que compleixin els barems per a l'atorgament dels ajuts.

En canvi, el punt que demanava incorporar la cobertura de baixes de personal des del primer dia a tots els centres escolars públics s'ha aprovat per 71 vots a favor (C's, PSC, CSQP, PPC i CUP) i 62 en contra (JxSí).

Al debat hi han intervingut els diputats Anna Simó (JxSí), Sonia Sierra (C's), Esther Niubó (PSC), Joan Coscubiela (CSQP), M. José García Cuevas (PPC) i Pilar Castillejo (CUP).

Podeu consultar el text de la resolució i les votacions a l'arxiu adjunt a aquesta notícia.

Interpel·lacions
A la tarda els consellers han respost les interpel·lacions dels grups sobre les iniciatives previstes davant la retirada dels projectes de llei de pressupost i d'acompanyament (CSQP), l'Agència Tributària de Catalunya (PSC), BCN World (PPC), una Catalunya desmilitaritzada (CUP) i el règim disciplinari dels mossos d'esquadra (C's).

Demà al matí, respondran les interpel·lacions sobre les addiccions socials (C's) i el model sanitari (JxSí).

Record a la darrera víctima de violència masclista
A l'inici del ple, la presidenta ha recordat la darrera mort d'una dona com a conseqüència de la violència masclista, l'11 de juny a Badalona, i que segons les dades oficials és la tercera víctima d'aquest any a Catalunya. Forcadell, en nom de la cambra, ha lamentat i condemnat el crim, ha expressat el condol als familiars, i ha reiterat el compromís del Parlament en l'eradicació de qualsevol forma de violència contra les dones.

Minuts de silenci
Tot seguit, i abans de començar els punts de l'ordre del dia, el ple ha fet un minut de silenci en record de les víctimes de l'atemptat d'aquesta nit a l'aeroport Atatürk d'Istanbul.

A la tarda, després de la votació de la proposta de resolució, el ple també ha fet un minut de silenci en record de les víctimes de l'atac homòfob del 12 de juny a la discoteca Pulse, d'Orlando, als Estats Units.