Notícies

El paper de la dona a la política centra la segona sessió del cicle 'La igualtat efectiva de dones i homes, un repte de país'

Dimarts, 28 de juny de 2016. Palau del Parlament

La segona sessió del cicle d'igualtat ha analitzat el paper de la dona i la política

Parlament de Catalunya. 2016

Vegeu la galeria d'imatges (5 imatge/s)

La presidenta, Carme Forcadell; la consellera de governació, administracions públiques i habitatge, Meritxell Borràs; la cap de l'oposició i presidenta del grup parlamentari de Ciutadans, Inés Arrimadas, i l'alcaldessa d'Esplugues de Llobregat, Pilar Díaz, han protagonitzat la jornada 'Dones i política institucional: els lideratges femenins', emmarcada en el cicle sobre igualtat impulsat pel Parlament i que ha moderat la periodista Mònica Terribas.

Forcadell ha afirmat que el "principal obstacle per a la igualtat efectiva és la mentalitat de la societat", motiu pel qual, ha argumentat, que hi hagi "dones assumint càrrecs de responsabilitat política és fonamental per al canvi social". La presidenta ha instat les dones a no tenir por de "fer un pas endavant" i a assumir "responsabilitats". "Les primeres a canviar la mentalitat hem de ser les dones", ha advertit, i ha assegurat que les dones que exerceixen responsabilitats polítiques "tenim darrere les dones del país".

Borràs ha remarcat que en general les dones són "més autocrítiques i autoexigents", i ha afirmat que "només si ens creiem que tenim les aptituds necessàries serem capaces d'encarar els reptes que tenim per davant". Així mateix, ha destacat que mentre el 70 per cent dels treballadors públics són dones només el 30 per cent arriben als llocs de més responsabilitat, una realitat que, ha dit, cal canviar.

Arrimadas ha destacat "l'aportació de les dones en aquesta etapa política de regeneració democràtica". "No és casual que es produeixi ara", ha dit en aquest sentit. I ha asseverat: "Quan hi ha un atac a una dona no per la seva tasca, sinó per ser dona, hem d'aparcar les discrepàncies ideològiques per mostrar un rebuig absolut a aquests atacs masclistes."

A l'últim, Díaz ha destacat que "nou dels vint municipis més grans del país estan governats per dones, i això és una bona notícia, però a nivell general encara som només el 18 per cent de dones, a les alcaldies del país". I ha conclòs: "És imprescindible aportar el lideratge femení. És diferent i igual d'important que el masculí."

Durant l'acte, emmarcat en la commemoració del dia mundial de l'administració pública, aquestes dirigents polítiques han debatut el paper de les dones a la política, i posteriorment s'ha fet un col·loqui a partir de les preguntes que han formulat els assistents. A l'últim, la presidenta ha clos l'acte recopilant les principals conclusions de la sessió.

A la jornada hi han assistit diputats, exdiputats, membres del cos consular i representants de diverses entitats i institucions.

Diàleg per la igualtat
Aquesta ha estat la segona sessió del cicle 'La igualtat efectiva de dones i homes, un repte de país', que va començar el 29 d'abril amb la jornada 'La complexa relació entre les dones i el treball: desigualtats i reptes'. El cicle pretén promoure el diàleg entre responsables del govern i representants del món acadèmic i la societat civil per analitzar i debatre monogràficament la igualtat entre dones i homes en els diversos àmbits de la societat prenent com a fil conductor la llei d'igualtat efectiva de dones i homes, aprovada a la darreria de la legislatura anterior.