Notícies

El Parlament inicia el procediment de revocació de Daniel de Alfonso com a director de l'OAC

Dimecres, 22 de juny de 2016. Palau del Parlament

La mesa reunida aquest migdia

Parlament de Catalunya. 2016

Vegeu la galeria d'imatges (2 imatge/s)

La mesa ha admès aquest migdia a tràmit la petició que han fet els grups de JxSí, C's, PSC, CSQP i la CUP perquè la cambra iniciï el procediment de revocació del director de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), Daniel de Alfonso, arran de "les informacions aparegudes als mitjans de comunicació que recullen les converses publicades i reconegudes com a certes", segons que es diu a la petició.

La mesa s'ha reunit aquest matí de manera extraordinària, convocada per la presidenta, per abordar aquesta qüestió. En acabar, Carme Forcadell ha explicat en conferència de premsa que demà mateix a les onze es reunirà la comissió d'afers institucionals, que és a qui correspon decidir si continua el procediment, i, per tant, si s'eleva una proposta al ple perquè debati i voti el cessament de Daniel de Alfonso. Forcadell ha explicat que ja ha parlat amb el president de la comissió, Jean Castel, que ja ha convocat la reunió.

La comissió, doncs, substanciarà demà el procediment de revocació de De Alfonso, qui, tal com estableix la llei de l'OAC, té dret d'assistir a aquesta sessió i a fer ús de la paraula. Forcadell ja ha comunicat per escrit al director de l'OAC que s'ha iniciat el procediment, i el convoca a assistir-hi.

En cas que demà la comissió acordés continuar el procediment, la junta de portaveus es reuniria dimarts que ve per incloure aquest punt a l'ordre del dia del ple que començarà dimecres 29. El ple és en darrera instància qui n'ha d'acordar el cessament, per majoria de tres cinquenes parts (81 diputats); si no s'assoleix la majoria requerida en primera votació, se'n faria una segona, a la mateixa sessió, en què el cessament requeriria el vot favorable de la majoria absoluta (68 diputats).

La comissió també votarà demà les peticions de JxSí i C's perquè comparegui el ministre de l'interior en funcions, Jorge Fernández Díaz; les de C's i el PPC, perquè comparegui de Alfonso, i una de JxSí perquè comparegui un representant del Grup Planeta. Aquestes peticions es tramiten a banda del procediment de revocació; la comissió les ha d'aprovar, i, si és el cas, se substanciarien en pròximes sessions.

Eficàcia contra la corrupció
Forcadell ha destacat "l'eficàcia" del Parlament per afrontar la situació, ja que el procediment podria culminar en una setmana si la comissió decideix continuar el procés de revocació. Així mateix, la presidenta ha refermat el compromís del Parlament en la lluita contra la corrupció i ha destacat que "serem implacables".