Notícies

Puigdemont anuncia que se sotmetrà a una qüestió de confiança després que el ple ha rebutjat per primera vegada els pressupostos

Dimecres, 8 de juny de 2016. Palau del Parlament

Puigdemont anuncia que se sotmetrà a una qüestió de confiança

Parlament de Catalunya (Job Vermeulen). 2016

Vegeu la galeria d'imatges (35 imatge/s)

El ple ha rebutjat el projecte de llei de pressupostos de la Generalitat per al 2016 en aprovar les esmenes a la totalitat que hi havien presentat C's, el PSC, CSQP, el PPC i la CUP, amb 72 vots d'aquests grups i l'oposició dels 62 de JxSí. Després de la votació, amb què per primera vegada la cambra rebutja uns pressupostos del govern, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha anunciat al ple que se sotmetrà a una qüestió de confiança després de l'agost.

Si en la qüestió de confiança, a què mai no s'ha sotmès un president de la Generalitat, Puigdemont "obté la majoria simple dels vots emesos, s'entén que la confiança li ha estat atorgada. Si el Parlament li denega la confiança, el president cessa en el càrrec i el Parlament ha d'elegir un nou president", segons que estableix l'article 44 de la llei de la presidència de la Generalitat i del govern.

Després de Puigdemont, han pres la paraula, per aquest ordre, els presidents dels grups parlamentaris: Inés Arrimadas (C's), Miquel Iceta (PSC), Lluís Rabell (CSQP), Xavier García Albiol (PPC), Joan Garriga (CUP) i Jordi Turull (JxSí).

Pressupostos
El debat de totalitat del projecte de llei de pressupostos de la Generalitat ha començat aquest matí amb la intervenció del vicepresident del govern i conseller d'economia i hisenda, Oriol Junqueras, que ha presentat el projecte al ple. Al matí han intervingut Antonio Espinosa (C's), Alícia Romero (PSC), Joan Coscubiela (CSQP), Enric Millo (PPC) i Eulàlia Reguant (CUP) per presentar les esmenes a la totalitat, i a la tarda, Roger Torrent (JxSí). A continuació, Junqueras els ha respost i ha obert un nou torn dels grups.

El projecte de pressupostos de la Generalitat per a aquest exercici situava el límit de despesa en 23.747,2 milions d'euros, l'1,5 per cent més que l'any passat. Tanmateix, la reducció dels interessos del deute respecte al 2015 permetia que la despesa dels departaments augmentés en 1.113,4 milions, el 5,3 per cent més.

D'altra banda, el govern ha retirat el projecte de llei d'acompanyament dels pressupostos, que s'havia de debatre aquesta tarda.