Notícies

El Parlament commemora el dia internacional contra l'homofòbia

Dimarts, 17 de maig de 2016. Palau del Parlament

L'acte s'ha fet al pati de les magnòlies

Parlament de Catalunya. 2016

Vegeu la galeria d'imatges (8 imatge/s)

El Parlament ha commemorat aquesta tarda el dia internacional contra l'homofòbia amb un acte al pati de les magnòlies en què han intervingut la presidenta, Carme Forcadell, la consellera de treball, afers socials i famílies i presidenta del Consell Nacional de Lesbianes, Gais, Bisexuals, Transgèneres i Intersexuals, Dolors Bassa, i el fundador i president d'honor del Casal Lambda, Armand de Fluvià.

El president de la comissió d'igualtat de les persones, Sergio Sanz, ha llegit la declaració institucional, que "expressa el rebuig a qualsevol discriminació i violència per raó d'identitat o orientació sexuals, i aposta per una societat que superi estereotips i tracti amb respecte i dignitat la participació i representació de les diferències i diversitats sexuals i afectives".

Forcadell ha afirmat que "gràcies a la lluita persistent portada a terme des de les entitats, el nostre país s'ha anat dotant d'eines per a la igualtat de drets i per combatre la discriminació" i que també el Parlament "ha atès aquesta lluita i ha treballat per la igualtat de drets del col·lectiu LGTBI". I ha conclòs: "En aquest Parlament, que intenta construir un país més just i més lliure, hem d'imposar-nos l'objectiu de garantir la igualtat de drets efectiva de totes les persones", ja que "la Catalunya que volem ha de tenir la igualtat, el respecte i la llibertat com a valors nuclears".

Bassa ha expressat el compromís del govern de "desplegar polítiques per eradicar l'homofòbia" i fer "passos per assolir allò que volem definitivament: la no-discriminació de qualsevol persona" per "garantir que a casa nostra es pugui estimar en plena llibertat".

A l'últim, de Fluvià ha repassat la feina feta durant dècades per les entitats per posar fi a la discriminació de les persones gais, lesbianes, bisexuals, transsexuals, transgèneres i intersexuals. En aquest sentit, ha assegurat que "hem aconseguit vèncer molts prejudicis lluitant sense descans per la igualtat de drets", com al seu moment ho van fer, ha recordat, els moviments per la igualtat de les dones i els negres. Així mateix, ha demanat al govern que la llei de l'octubre del 2014 "no quedi en una mera declaració verbal d'intencions i tingui una immediata efectivitat".

L'acte, conduït per Adrià Bas, realitzador del programa 'Solidaris', de Catalunya Ràdio, ha acabat amb una actuació musical a càrrec d'estudiants del Conservatori Superior de Música del Liceu.

A la commemoració hi han assistit, entre d'altres, diputats de tots els grups parlamentaris; el secretari d'igualtat, migracions i ciutadania de la Generalitat, Oriol Amorós; la directora general d'igualtat, Mireia Mata; el comissari en cap dels mossos d'esquadra, Josep Lluís Trapero; el síndic de greuges, Rafael Ribó; la síndica de greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, i membres del cos consular.

El Parlament celebra cada any el dia internacional contra l'homofòbia, que es commemora el 17 de maig, dia que, el 1990, l'assemblea general de l'Organització Mundial de la Salut va eliminar l'homosexualitat de la llista de malalties mentals. L'homofòbia, d'acord amb les Nacions Unides, inclou la gaifòbia, la lesbofòbia, la transfòbia i la bifòbia.