Notícies

El Parlament inaugura el cicle 'La igualtat efectiva de dones i homes, un repte de país'

Divendres, 29 d'abril de 2016. Palau del Parlament

Vista general d'un moment de l'acte, a l'auditori

Parlament de Catalunya. 2016

Vegeu la galeria d'imatges (4 imatge/s)

El Parlament ha inaugurat aquesta tarda el cicle de debat i reflexió 'La igualtat efectiva de dones i homes, un repte de país', que ha arrencat amb una sessió centrada en el món del treball. L'acte, l'ha presidit Carme Forcadell, i hi han intervingut també l'expresidenta de la cambra, Núria de Gispert, la consellera de treball, afers socials i famílies, Dolors Bassa, la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Teresa Maria Pitarch, i Sara Berbel, doctora en psicologia social i experta en polítiques de gènere.

"M'he proposat el repte de posar en el centre d'atenció la igualtat real d'oportunitats entre dones i homes", ha afirmat Forcadell. El "fil conductor" del cicle, ha explicat la presidenta, és la llei d'igualtat efectiva de dones i homes, aprovada per unanimitat en la majoria d'articles la darreria de la legislatura anterior, i de què ha dit que és una "eina molt potent que ha obert un nou escenari", que ha de servir per trencar "la barrera invisible" que encara impedeix la plena igualtat i que ha de ser desplegada pel govern de manera transversal.

Aquesta sessió inaugural, en el marc de la celebració del primer de maig, s'ha centrat en el món del treball, amb la conferència, i posterior debat, 'La complexa relació entre les dones i el treball: desigualtats i reptes', a càrrec de Berbel, que ha afirmat que "la bretxa salarial existent entre dones i homes és absolutament injusta" i que "la pobresa té nom de dona".

La consellera Bassa ha asseverat que "la manca d'igualtat d'oportunitats de les dones en el mercat de treball és una xacra que cal eradicar", i ha destacat la creació de la direcció general d'igualtat, un "òrgan estructural" amb la missió de vetllar per la igualtat de dones i homes en l'àmbit laboral. Així mateix, ha qualificat d'"atac a la democràcia" el recurs d'inconstitucionalitat que el govern espanyol ha anunciat que presentarà contra la llei d'igualtat.

El cicle dóna continuïtat al programa 'Dones, desigualtat de gènere i desenvolupament', dut a terme la IX i X legislatures amb l'impuls de la presidenta de Gispert, que ha advertit que "hem guanyat molt, però el segle XXI encara hi ha molts àmbits on la dona no és visible".

El cicle vol promoure el diàleg entre el govern, d'una banda, i el món acadèmic i la societat civil en general, de l'altra, per analitzar i debatre la igualtat entre dones i homes en els diversos àmbits de la societat.

A l'acte hi han assistit, entre d'altres, la secretària primera, Anna Simó, diversos altres diputats i representants d'institucions i entitats de la societat civil.