Notícies

El Parlament reivindica la figura de Ramon Llull amb la lectura de Sant Jordi del 'Llibre d'amic e amat'

Divendres, 22 d'abril de 2016. Palau del Parlament

Imatge general de l'acte de lectura, que han obert la presidenta Forcadell i el conseller Vila

Parlament de Catalunya (Ramon Boadella). 2016

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

El Parlament, en col·laboració amb la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), ha fet aquest matí la tradicional lectura amb què celebra la diada de Sant Jordi. Hi han participat la presidenta, Carme Forcadell, el conseller de cultura, Santi Vila, diputats, autoritats, representants de la societat civil, treballadors de la cambra i ciutadans anònims, que han llegit versicles del 'Llibre d'amic e amat' amb motiu de l'Any Llull.

L'acte ha començat amb unes paraules de la presidenta i del conseller de cultura, que, tot seguit, han obert la lectura. Forcadell ha afirmat que la lectura permet "redescobrir" Ramon Llull, "la personalitat més universal de la nostra cultura", tot i que no sempre "prou coneguda". "La cultura és l'ànima dels pobles, i és ben significatiu que els catalans celebrem la nostra diada cívica i cultural amb llibres i roses", ha dit la presidenta sobre el dia de Sant Jordi.

Vila ha destacat que, a més de l'Any Llull, enguany es commemoren els quatre-cents anys de la mort de Shakespeare i de Cervantes. El conseller ha convidat els ciutadans a celebrar "cívicament" la diada, "acte i celebració de la cultura, però també vinculada a la civilitat i al model de societat".

A la lectura de Sant Jordi hi eren presents Lluís M. Corominas, vicepresident primer, i Anna Simó i David Pérez, secretaris primer i segon. A més de Simó i Pérez, han participat a la lectura la presidenta de la comissió de cultura Irene Rigau, diversos diputats com Germa Gordó, Magda Casamitjana, Teresa Vallverdú, Susana Beltrán, Miquel Iceta, Ferran Pedret, Rafel Bruguera i María José García, exdiputats i altres autoritats.

També han llegit fragments de l'obra, traduïts a les llengües respectives, els directors del British Council de Barcelona, Richard Rooze, de l'Institut Francès de Barcelona, Pascale de Schuyter Hualpa, del Goethe Institut de Barcelona, Judith Maiworm, i de l'Institut Italià de Cultura de Barcelona, Roberta Ferrazza.

Manuel Forcano, director de l'Institut Ramon Llull, Joan Santanach, comissari de l'Any Llull, i el delegat de l'ONCE a Catalunya, Xavier Grau, també han pres part en la lectura, que ha comptat amb la participació de treballadors de la cambra i diversos ciutadans anònims. La cloenda ha anat a càrrec de la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs.

Durant l'acte, Dichos Diabolos, grup instrumental d'estudiants de l'Escola Superior de Música de Catalunya, ha interpretat diverses peces musicals.

Aquesta és la dotzena edició de Lletres al Parlament. Des del 2005, amb aquesta acció de foment de la lectura i de la literatura catalana i els seus autors, s'han homenatjat 'Solitud', de Víctor Català; 'Enllà', de Joan Maragall; 'Horacianes', de Miquel Costa i Llobera; 'Els fruits saborosos', de Josep Carner; 'L'auca del senyor Esteve', de Santiago Rusiñol; 'La plaça del Diamant', 'Mirall trencat' i 'Viatges i flors', de Mercè Rodoreda; 'Camí de llum', de Miquel de Palol; 'Cap al tard', de Joan Alcover; 'Aventures extraordinàries d'en Massagran', de Josep Maria Folch i Torres; 'La ben plantada', d'Eugeni d'Ors; 'La vida i la mort d'en Jordi Fraginals', de Josep Pous i Pagès; 'Llibre de Sinera', de Salvador Espriu; 'Domini màgic', de Joan Vinyoli, i 'Crònica', de Ramon Muntaner.