Notícies

El Parlament fa demà i dijous el ple monogràfic sobre la situació d'emergència social. Per primera vegada, intervindrà una entitat al ple, la plataforma Pobresa Zero, a més del govern i dels grups

Dimarts, 8 de març de 2016. Palau del Parlament

Teresa Crespo i altres membres de la plataforma Pobresa Zero el novembre durant una audiència amb la presidenta

Parlament de Catalunya. 2016

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

El ple monogràfic sobre la situació d'emergència social, la reactivació econòmica, la gestió pública i la necessitat d'una resposta institucional, sol·licitat pels grups del PSC i CSQP, començarà demà a les deu del matí. Per primera vegada en un debat monogràfic hi intervindrà una entitat, la plataforma Pobresa Zero, a més del govern i dels grups parlamentaris. El ple continuarà dijous a la tarda amb el debat i la votació de les propostes de resolució.

El ple té per objectiu "acordar les actuacions concretes per fer front a l'augment de les desigualtats socials, així com la reactivació econòmica, les millores en la gestió pública i la necessitat d'una resposta institucional a la situació d'emergència social que viu Catalunya", segons que es recull a l'escrit de sol·licitud del ple, presentat el novembre. El debat tractarà de la lluita contra la pobresa i les desigualtats, especialment pel que fa a la renda garantida de ciutadania, l'accés i manteniment de l'habitatge i els serveis bàsics, i també "l'accés als serveis públics, la garantia d'accés en igualtat a tots els serveis educatius, l'accés al menjador escolar quan s'estigui sota el llindar de la pobresa, la reactivació econòmica, la política industrial, l'atur i els pagaments a proveïdors i entitats socials", segons el mateix escrit.

Desenvolupament del debat
El ple començarà dimecres, a les deu del matí, amb la intervenció dels grups sol·licitants, el PSC i CSQP, que tindran un temps màxim de vint minuts, entre tots dos, per exposar els motius de la sol·licitud.

A continuació, i per primera vegada, intervindrà una entitat des de la tribuna d'oradors. Serà Teresa Crespo, portaveu de la plataforma Pobresa Zero. La possibilitat que una entitat intervingui en un ple monogràfic és una de les modificacions introduïdes el juliol al reglament del Parlament, tal com recull l'article 197 sobre les relacions amb entitats i associacions representatives, que permet intervencions d'entitats a un ple monogràfic.

El debat seguirà amb la intervenció del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, del vicepresident i conseller d'economia i hisenda, Oriol Junqueras, i dels consellers de la presidència, Neus Munté; de governació, administracions públiques i habitatge, Meritxell Borràs; d'ensenyament, Meritxell Ruiz; de salut, Toni Comín; i de treball, afers socials i famílies, Dolors Bassa, que podran intervenir sense límit de temps per exposar les seves polítiques i prioritats en aquestes matèries.

Un cop acabades les intervencions del govern, el ple es podria suspendre uns minuts i es reprendria amb les intervencions dels grups parlamentaris, que ho faran de major a menor representació acabant amb JxSí, i per un torn de trenta minuts cadascun. És previst que al matí intervinguin els grups de C's i del PSC, i a la tarda, a partir de les 15h, ho facin CSQP, el PPC, la CUP i JxSí. El govern els pot respondre després de cada intervenció o bé al final del debat amb una resposta conjunta, com s'ha fet als darrers debats monogràfics, la qual cosa obriria un nou torn d'intervenció dels grups de deu minuts cadascun.

Un cop acabades les intervencions, se suspendrà la sessió. Aleshores, els grups tindran mitja hora per presentar les propostes de resolució del debat, que la mesa ha d'admetre a tràmit en una reunió demà mateix al vespre. La mesa i la junta de portaveus van acordar que cada grup en pugui presentar un màxim de quinze. En el cas que en presentin de conjuntes, hauran d'indicar a quin dels grups signants es comptabilitza. Dijous al matí, els grups podran presentar propostes transaccionals entre les 9 del matí i les 12 del migdia, que la mesa admetrà a tràmit en una reunió a partir de dos quarts d'una.

A les tres de la tarda es reprendrà el ple amb el debat i la votació de les propostes de resolució. Primer, cada grup tindrà un torn de deu minuts per presentar-les i a continuació començaran les votacions. Les propostes de resolució es poden votar conjuntament o separadament, una per una, però en cap cas no es podran demanar votacions separades d'una part d'una proposta.

El d'aquesta setmana serà el primer ple monogràfic de l'XI legislatura. A la legislatura anterior se'n van fer quatre: sobre la situació de la joventut; l'increment de la pobresa i les desigualtats; el món agrari, i el sistema públic de salut.