La presidenta, Carme Forcadell, ha criticat la situació que viuen els refugiats i la gestió que la Unió Europea fa d'aquesta crisi, tot i que ha destacat que hi ha "una Europa solidària" que lluita pels drets humans. Així s'ha expressat durant la inauguració de la jornada 'Refugiats, una qüestió de tots', que ha acollit avui el Parlament i ha organitzat el Grup de Treball Estable de Religions (GTER) amb motiu de la Setmana mundial de l'harmonia interconfessional.
"La gestió que l'Europa dels estats fa de la crisi migratòria dels refugiats és vergonyosa", ha asseverat la presidenta. Forcadell, que ha recordat la declaració institucional de suport dels drets dels refugiats que es va llegir al darrer ple, ha dit que "ens resulta insuportable que més de tres mil persones hagin mort ofegades a la Mediterrània" i que "tampoc podem acceptar que desenes de milers de persones que fugen de països en conflicte en arribar a Europa es trobin retingudes, i passin gana i fred, amb escassetat de mitjans".
A més, ha remarcat que "a Catalunya ens dol" aquesta situació, "perquè som un país solidari" i perquè "en la nostra història recent el nostre poble també va haver de fugir d'un conflicte i una dictadura". "Som un poble solidari i amb memòria" que "ens hem posat a treballar" davant d'aquesta "emergència humana", ha assegurat, però s'ha lamentat que "ens trobem amb una Unió Europea i uns estats que actuen amb una lentitud desesperant, incomplint els seus compromisos". Amb tot, ha conclòs: "Tanmateix, hi ha una Europa solidària, que no es resigna, que lluita i defensa els drets humans", i n'ha posat com a exemple els participants a la jornada, a qui ha agraït la tasca que fan.
En la inauguració de la jornada també hi han intervingut el president del GTER, Jorge Burdman; la comissionada d'immigració, interculturalitat i diversitat de l'ajuntament de Barcelona, Lola López, i el director general d'afers religiosos de la Generalitat, Enric Vendrell, que s'han referit a la situació dels refugiats i a la diversitat de religions que conviuen a Catalunya.
Durant l'acte, el vicepresident del Comitè Català de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats, Josep Casajuana, ha pronunciat la ponència 'En quina situació ens trobem'; Ali Berthe, sol·licitant d'asil de Mali, n'ha fet una altra amb el nom 'Testimoniatge: ser refugiat'; el director de logística per a la crisi de refugiats de Samaritan's Purse, Jaume Torrado, i l'adjunta a direcció i coordinadora del servei d'ajuda als refugiats de Càritas Diocesana de Barcelona, Joana Martín, n'han fet una de conjunta, 'Vida compromesa: la intervenció de les comunitats religioses', i el coordinador del Comitè per a l'Acollida de les Persones Refugiades de la Generalitat, Àngel Miret, una altra amb el títol 'Què podem fer tots junts?'.
Així mateix, s'ha projectat el documental 'Autopista humana', que narra la tasca d'ajuda als refugiats en el camí entre Grècia i Alemanya que du a terme l'entitat Samaritan's Purse.
Han assistit a la jornada, entre d'altres, l'expresident de la cambra Joan Rigol, alguns diputats i diverses autoritats religioses.