Notícies

El síndic de greuges lliura l'informe sobre els drets de l'infant corresponent al 2015

Dimecres, 2 de desembre de 2015. Palau del Parlament

El síndic de greuges lliurant l'informe a la presidenta

Parlament de Catalunya. 2015

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

El síndic de greuges, Rafael Ribó, acompanyat de l'adjunta per a la defensa dels drets dels infants i adolescents, Maria Jesús Larios, ha lliurat aquest matí a la presidenta, Carme Forcadell, l'informe sobre els drets de l'infant corresponent al 2015, que inclou trenta propostes per millorar la situació dels infants tutelats per l'administració i els que estan en situació de pobresa, tenen discapacitat o problemes de salut mental.

Les propostes, segons que ha explicat el síndic posteriorment en conferència de premsa, "reclamen una actuació més decidida de l'administració per garantir plenament els drets dels infants més vulnerables" i per complir de forma efectiva la convenció de les Nacions Unides sobre els drets de l'infant.

Entre aquestes trenta mesures, el síndic proposa la prohibició de l'ingrés de menors de tres anys a centres de tutela i l'increment dels acolliments; una renda de suficiència econòmica garantida per als infants; més atenció a la salut mental de la infància; un augment de les polítiques de beques per assumir costos d'escolarització; garanties perquè als centres concertats les quotes siguin efectivament voluntàries; més recursos per a l'atenció de l'alumnat amb necessitats educatives especials, o ajuts per accedir a les activitats de lleure.

Aquestes propostes es basen en queixes, actuacions d'ofici o recomanacions arran de processos participatius per part del síndic i en l'intercanvi d'experiències amb la Xarxa Europea de Defensors dels Infants.

L'informe sobre els drets dels infants, que s'ha de tramitar en comissió, és un dels quatre que anualment ha de lliurar el síndic al Parlament. Aquest és el cinquè des que el 2010 la cambra va aprovar la llei que obliga a presentar-lo.