Notícies

El ple homenatja l'exdiputat Jordi Solé Tura

Dijous, 16 de juny de 2011. Palau del Parlament

Montserrat Tura durant la seva intervenció

Parlament de Catalunya (Job Vermeulen). 2011

Vegeu la galeria d'imatges (3 imatge/s)

El ple del Parlament ha homenatjat aquest matí l'exdiputat Jordi Solé Tura que va morir, víctima de l'Alzheimer, el 4 de desembre de 2009 als setanta-nou anys. La secretària segona de la mesa i neboda del difunt, Montserrat Tura, ha estat l'encarregada de glossar la figura de qui va ser diputat de la III legislatura, senador, exdirigent del PSUC i del PSC, ponent de la constitució espanyola, i ministre espanyol de cultura.

Montserrat Tura ha començat la seva intervenció aclarint per què l'homenatge que era previst inicialment per a ahir al matí s'ha traslladat a la sessió d'avui. Tura ha explicat que tant ella com el grup socialista ho van demanar perquè la vídua de Solé Tura, la també exdiputada de la I legislatura, Teresa Eulàlia Calzada, patia una lumbàlgia, i ha afegit que "no ho vam traslladar pels fets d'ahir, és més, Jordi Solé Tura no ens hauria perdonat que els violents alteressin l'ordre del dia d'una institució democràtica". La secretaria segona ha volgut afegir, a més, en record seu, una frase que Solé Tura deia sovint: "Quan s'acaben les paraules encara ens calen més paraules, perquè no és possible acceptar que la paraula s'ha acabat i s'ha de passar a la violència, hem de trobar més paraules".

A les llotges del saló de sessions, seguint l'homenatge, hi havia l'expresident de la Generalitat i company de partit, José Montilla, la vídua de Solé Tura, Teresa Eulàlia Calzada, el fill, Albert Solé Bruset, la mare d'aquest, Anny Bruset, nebots i altres familiars del difunt, i els exdiputats Marcel Planellas i Maties Vives, entre altres.
Tura, que ha destacat del seu oncle que havia estat "un personatge clau en la construcció de l'estat social i de dret, i defensor de les posicions més progressistes", ha parlat, a la seva extensa glossa, del "Solé Tura professor, catedràtic, degà", del del "compromís polític fins a les darreres conseqüències", del "forjador dels instruments necessaris per a la construcció d'estats democràtics", "del representant legítim del poble que no va deixar de ser mai part del poble", de "l'esportista amb voluntat de ferro, i l'intel·lectual que va escriure centenars de llibres, assaigs" i articles a la premsa, però també ha parlat del seu tarannà optimista, del seu bon humor, de la seva humilitat i humanitat i de la fidelitat als seus propis orígens.

Durant l'homenatge, Montserrat Tura ha dit que "la societat actual ens demana anorrear els dogmes, defensar diàriament la llibertat, servar la democràcia, és el que desitja una part molt important de persones que en algun moment de la seva vida van tenir compromisos polítics", i ha afegit que "és el que demanen les generacions que van patir la dictadura i les actuals". "Moltes d'aquestes persones", ha dit, "han conegut, respectat i sovint estimat l'home del somriure ampli, d'intel·ligència indubtable, de dedicació incansable, d'honestedat inqüestionable i amb una gran capacitat per comunicar i ensenyar".

L'homenatge que Tura ha conduït visiblement emocionada ha acabat amb un llarg aplaudiment, els diputats dempeus i un minut de silenci.