Notícies

José Montilla Aguilera, investit com a 128è president de la Generalitat

Divendres, 24 de novembre de 2006. Palau del Parlament

Parlament de Catalunya (Miquel González de la Fuente). 2006

Vegeu la galeria d'imatges (10 imatge/s)

El Ple del Parlament ha investit aquesta tarda José Montilla com a 128è president de la Generalitat i ha aprovat el seu programa de govern, amb setanta vots a favor i seixanta-cinc en contra. La investidura de Montilla ha obtingut el suport dels diputats dels grups del PSC-CpC, d'ERC i d'ICV-EA, mentre que els diputats dels grups de CiU, del PPC i Mixt hi han votat en contra.

Després de ser investit, el president electe ha adreçat unes paraules a tots els diputats de la cambra, als quals ha agraït "la serenitat i el rigor" del debat. Montilla ha afirmat que serà digne de la confiança rebuda, que la presidència de la Generalitat "ha de ser estimada i valorada" i que es proposa "guanyar primer el respecte dels nostres conciutadans" i aconseguir també el seu "afecte". En acabar la intervenció, el nou president ha rebut forts aplaudiments dels diputats que li han donat suport.

El debat d'investidura va començar ahir amb la intervenció del candidat, en el decurs de la qual va presentar el seu programa de govern per als propers quatre anys. A continuació, la sessió es va suspendre.

Aquest matí s'ha reprès amb el primer cara a cara de la VIII legislatura entre José Montilla i el cap de l'oposició, Artur Mas. El president del Grup de CiU ha estat el primer a intervenir, i a continuació s'ha establert un debat entre tots dos líders. Després ha pres la paraula el president del Grup d'ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira, i finalment ha intervingut el president del Grup del PPC, Josep Piqué. Montilla ha respost també a les intervencions de tots dos.

A la tarda, i abans de la votació, han parlat el president del Grup d'ICV-EA, Joan Saura; el del Grup Mixt, Albert Rivera, i la presidenta del Grup del Psc-CpC, Manuela de Madre. El candidat ha respost a les intervencions dels dos primers.

El debat d'investidura ha durat en total vuit hores i onze minuts. La sessió d'ahir es va allargar durant una hora i trenta-cinc minuts, mentre que la d'avui ha durat quatre hores i setze minuts al matí i dues hores i vint minuts a la tarda.

Dilluns vinent, el president del Parlament anirà al Palau de la Zarzuela per comunicar al rei la investidura del nou president de Catalunya i perquè el cap d'estat en faci el nomenament. El reial decret de nomenament es publicarà dimarts al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i al Boletín Oficial del Estado, el mateix dia en què està previst que el nou president de la Generalitat prengui possessió del càrrec.