Aquest dijous, a partir de les onze del matí, començarà al Saló de Sessions del Parlament el debat d'investidura de José Montilla Aguilera com a 128è president de la Generalitat.
El debat s'iniciarà amb la presentació que Montilla farà del seu programa de govern per a la VIII legislatura. Després la sessió se suspendrà fins divendres a les deu del matí, hora en què començaran les intervencions dels representants dels grups parlamentaris i el debat amb el candidat. És previst que la votació d'investidura es faci a partir de les sis de la tarda de divendres.
Dilluns el president del Parlament, Ernest Benach, va proposar José Montilla Aguilera (PSC-CpC) com a candidat a la presidència de la Generalitat després d'haver dut a terme les consultes prèvies amb els líders de les sis formacions polítiques que han obtingut representació parlamentària: Artur Mas (CiU), José Montilla (PSC-CpC), Josep-Lluís Carod-Rovira (ERC), Josep Piqué (PPC), Joan Saura (ICV-EUiA) i Albert Rivera (C's).
La sessió de demà i divendres serà la darrera en què el president de la Generalitat en funcions, Pasqual Maragall, i el seu Govern, també en funcions, ocupin els seus llocs en el primer banc de l'hemicicle.
Des del seu restabliment el 1980 el Parlament ha protagonitzat set debats d'investidura, en què s'han elegit dos presidents de la Generalitat. La cambra va investir sis vegades com a president de Catalunya Jordi Pujol i Soley, que va exercir el càrrec durant vint-i-tres anys ininterrompudament, i una vegada Pasqual Maragall i Mira, que ha estat el darrer president del país.
El debat
El president de la cambra obrirà la sessió d'investidura a les onze del matí. La secretària primera de la Mesa, Lídia Santos, llegirà la resolució del president en què proposa el candidat a la presidència de la Generalitat. Immediatament després, el candidat, des de la tribuna d'oradors, presentarà davant la cambra el seu programa de govern. Montilla no té limitació de temps per fer aquesta intervenció.
A continuació, la sessió se suspendrà, i es reprendrà divendres a les deu del matí amb els discursos dels representants dels grups parlamentaris, que parlaran seguint l'ordre de major a menor nombre d'escons obtinguts per les seves formacions, tot i que el darrer a fer-ho serà el del grup parlamentari al qual pertany el candidat, és a dir, el del PSC-CpC.
D'aquesta manera, és previst que durant el matí de divendres intervinguin els presidents dels grups parlamentaris de CiU, Artur Mas; d'ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira, i del PPC, Josep Piqué. A la tarda ho faran el d'ICV-EA, Joan Saura; el del Grup Mixt, Albert Rivera, i finalment la presidenta del Grup SCC, Manuela de Madre. Cadascun tindrà trenta minuts per a la seva intervenció, en què hauran de posicionar-se sobre el candidat i el seu programa de govern per als pròxims quatre anys.
El candidat pot intervenir en aquesta sessió sempre que ho consideri oportú i sense cap mena de limitació de temps. Pot respondre a cadascuna de les intervencions dels representants del grups, els quals disposaran del mateix temps per a la rèplica. Si el candidat fa una segona resposta a un grup parlamentari, aquest tindrà després un màxim de cinc minuts per a la contrarèplica.
El darrer debat d'investidura es va fer els dies 15 i 16 de desembre 2003, va durar en total sis hores i trenta nou minuts, i Pasqual Maragall va ser investit nou president de Catalunya a les 18.09 hores del 16 de desembre. La intervenció de Pasqual Maragall davant el Ple per a presentar el seu programa de govern va durar una hora i vint-i-set minuts. Les intervencions de l'endemà dels representants dels grups, el debat amb el candidat i la votació va durar cinc hores i dotze minuts.
La votació
La votació d'investidura no es farà abans de les sis de la tarda de divendres. Aquesta votació és pública i per crida, és a dir que un secretari de la Mesa va cridant cadascun dels diputats, que han de respondre amb veu alta «sí», «no» o «abstenció»». La votació es fa per ordre alfabètic i comença pel diputat que marca un sorteig. Els darrers a votar són els membres del Govern en funcions que són diputats i els set membres de la Mesa.
Per poder ser investit president de Catalunya, José Montilla necessita el suport de la majoria absoluta de la cambra, és a dir, un mínim de seixanta-vuit vots a favor. Aquesta votació comporta alhora l'aprovació del programa de govern. Així, és del tot previsible que Montilla sigui investit aquest mateix divendres, ja que els grups SCC, d'ERC i d'ICV-EA, amb un total de setanta diputats conjuntament, ja han anunciat el seu suport al candidat.
Després que el president del Parlament hagi anunciat el resultat de la votació i el candidat hagi estat investit, el nou president de Catalunya podrà adreçar unes breus paraules al Ple abans que no s'aixequi la sessió.
En tot cas, si el candidat no aconseguís en aquesta primera votació el suport de la majoria absoluta, es pot sotmetre a un segon debat i a una segona votació dos dies després. En aquesta votació Montilla necessitaria tan sols, per ser investit president, el suport de la majoria simple de la cambra, és a dir, més vots a favor que no en contra. Si tampoc així no assolís aquesta majoria, el president de la cambra hauria de tornar a proposar un candidat i convocar un nou debat d'investidura. L'Estatut estableix que si el Parlament no aconsegueix elegir un president en dos mesos a comptar des de la primera votació, la cambra s'ha d'autodissoldre i el president de la Generalitat en funcions ha de convocar noves eleccions, supòsit que mai no s'ha donat.
Nomenament del nou president de la Generalitat
Després del debat d'investidura s'han d'acomplir un seguit de tràmits abans que el president elegit no pugui exercir totes les funcions que li són pròpies com a primera autoritat de Catalunya.
A començament de la setmana vinent , el president del Parlament anirà al Palau de la Zarzuela per comunicar al rei la investidura del nou president de Catalunya i perquè el cap d'estat en faci el nomenament. El reial decret de nomenament s'ha de publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i al Boletín Oficial del Estado. A partir d'aquesta publicació hi ha establert un termini de cinc dies perquè el nou president de la Generalitat prengui possessió del càrrec. Aquest acte té lloc al Palau de la Generalitat.