Serveis per a la tasca informativa dels mitjans de comunicació.
Servei d'enviament automàtic de titulars de notícies i altres continguts per correu electrònic, RSS o podcast.
Sessions en directe i en diferit, actes institucionals, reportatges...
A través d'aquest espai podreu fer arribar al Parlament les vostres peticions de manera privada o pública.

Notícies

El ple rebutja la proposició de llei de declaració d'independència, la primera debatuda mai a la cambra

Dimecres, 13 d'abril de 2011. Palau del Parlament

Els diputats votant la proposició de llei de declaració d'independència

Parlament de Catalunya. 2011

Vegeu la galeria d'imatges (9 imatge/s)

El ple ha decidit aquesta tarda que el Parlament no continuï tramitant la proposició de llei de declaració d'independència de Catalunya, ja que les esmenes a la totalitat que hi han presentat el PSC, el PPC i Ciutadans han prosperat per 49 vots a favor (els d'aquests tres grups), 72 abstencions (CiU i ICV-EUiA) i 14 en contra (ERC, Solidaritat i Joan Laporta). Ha estat la primera vegada que el Parlament ha debatut un projecte legislatiu per regular el procés de la independència de Catalunya.

El diputat de Solidaritat Antoni Strubell ha estat el primer a intervenir en el debat. Ho ha fet per defensar la proposició, que, ha explicat, "parla del dret a decidir que tenen totes les nacions" i ha de servir per "proposar una sortida política digna i lògica" per a Catalunya que li permeti superar el "bloqueig polític i econòmic".

A continuació, han intervingut els tres grups que han presentat esmenes a la totalitat a la iniciativa. En nom del PPC, María de Llanos de Luna ha alertat de les conseqüències econòmiques que comportaria la independència de Catalunya, i s'ha lamentat que "avui és un dia trist per a molts ciutadans de Catalunya que no volem separar-nos d'Espanya perquè creiem en la legalitat i en la unitat constitucional". Per part del PSC, Montserrat Tura ha apostat per la reforma de la constitució. "Si trenta-tres anys després la constitució no s'ajusta a les nostres aspiracions, el realment valent és proclamar que potser s'ha de canviar", ha raonat. En tercer lloc, Albert Rivera, en nom de Ciutadans, ha afirmat que la proposició és "un frau de llei" per posar "potes enlaire el sistema constitucional", fet que, ha dit, pot arribar a ser "delictiu".

Després han intervingut la resta de grups. Per part d'ICV-EUiA, Jaume Bosch ha justificat l'abstenció del seu grup, que, ha assegurat, no comparteix "ni la forma ni el fons" de la proposició. Així, ha argumentat que la iniciativa està plantejada des del "maniqueisme" i que per iniciar un procés com el proposat caldria un referèndum previ. Anna Simó, d'ERC, ha dit que el debat d'avui és "una fita històrica", i ha defensat la tramitació de la proposició perquè "es pugui fer aquest procés sense tallar el debat" i amb la possibilitat d'introduir-hi esmenes, mentre que Joan Laporta ha explicat el sentit positiu del seu vot raonant que la "independència és la via més clara per sortir de la crisi". Finalment, per part de CiU, Jordi Turull ha advertit que aquest debat "no pot ser frívol ni irreflexiu", sinó "sincer, serè i seriós", i ha demanat a Solidaritat que retirés el text. "Que estiguem d'acord amb el què no vol dir que estiguem d'acord ni amb el com ni amb el quan", ha dit.

La proposició s'estructurava en deu articles que establien que la independència seria efectiva quan el govern negociés amb la comunitat internacional la manera i el moment de declarar-la i el Parlament ho fes per majoria absoluta en sessió solemne.

Interpel·lacions

Aquesta tarda el ple també ha substanciat quatre interpel·lacions. El conseller de territori i sostenibilitat, Lluís Recoder, n'ha respost una del PSC sobre el futur de l'aeroport de Lleida-Alguaire; la vicepresidenta i consellera de governació i relacions institucionals, Joana Ortega, una d'ERC sobre la liquiditat i el finançament dels ens locals, i el conseller de salut, Boi Ruiz, dues, una d'ICV-EUiA sobre la política sanitària i una altra del PPC sobre la retallada pressupostària en l'àmbit de salut.

Logo de Google Translate Aquesta eina facilita la traducció automàtica dels continguts del web. El Parlament no es fa responsable de les versions obtingudes, que no tenen caràcter oficial.


Tecnologia de Traductor

Un cop seleccionat l'idioma de navegació obtindreu la traducció a l'idioma triat.

Aquesta eina facilita la traducció automàtica dels continguts del web. El Parlament no es fa responsable de les versions obtingudes, que no tenen caràcter oficial.


Versions oficials de textos aprovats

Destacat de la pàgina de Twitter del Parlament de Catalunya
Destacat de la pàgina de Facebook del Parlament de Catalunya
Destacat del canal de Youtube del Parlament de Catalunya
Destacat del compte d'Instagram del Parlament de Catalunya
Descarregueu-vos les aplicacions gratuïtes per a dispositius mòbils

AGENDA

Aneu al Canal Parlament Avui a les 09:00h
Ple del Parlament
Sessió ordinària (continuació)
Aneu al Canal Parlament Divendres, 30, a les 10:00h
Comissió d'Investigació sobre l'Operació Catalunya
Sessió ordinària
Aneu al Canal Parlament Divendres, 30, a les 10:00h
Comissió de Control de l'Actuació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals
Sessió ordinària
Dilluns, 3 de juliol, a les 10:00h
Ponència: Proposició de llei de supressió del Consell Comarcal del Barcelonès
Sessió ordinària
Calendari de plens
Setmanes Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
Primera setmana2930311234
Segona setmana567891011
Tercera setmana12131415161718
Quarta setmana19202122232425
Cinquena setmana262728293012

En aquest calendari es mostren:

  • Sessions convocades

  • Sessions previstes

Diputats de la XI Legislatura

El Parlament a Twitter

Accés als butlletins oficials i als diaris de sessions, en format PDF.

El portal del Parlament està optimitzat per a les darreres versions de navegadors i per a una resolució mínima de pantalla de 1024 x 768.