Notícies

Ernest Benach i Pascual, elegit president del Parlament de la VIII legislatura

Divendres, 17 de novembre de 2006. Palau del Parlament

Mesa de la VIII legislatura

Parlament de Catalunya (Miquel González de la Fuente). 2006

Vegeu la galeria d'imatges (9 imatge/s)

El Ple del Parlament, en la sessió constitutiva de la VIII legislatura, ha elegit avui novament Ernest Benach i Pascual com a president de la cambra. Benach, de quaranta-set anys, es converteix així en el segon president del Parlament que ocupa el càrrec durant dues legislatures consecutives. El primer a fer-ho va ser Joaquim Xicoy, que va morir ahir als vuitanta-un anys, durant les legislatures III i IV.

L'elecció del president, com la de la resta de membres de la Mesa, s'ha fet mitjançant les paperetes que cada diputat ha dipositat en una urna. En la votació per al president el resultat ha estat: 70 vots per a Ernest Benach (ERC), 48 per a Núria de Gispert (CiU), 14 per a Dolors Montserrat (PPC) i 3 per a José Domingo (C's).

El 5 de desembre de 2003 Benach va ser elegit president de la VII legislatura amb 111 vots a favor i 24 en blanc. Aquella vegada va ser el president que més vots favorables havia obtingut mai en una elecció a la presidència de la cambra, i amb quaranta-quatre anys es va convertir també en el president més jove de la institució.

Els vicepresidents

Els 135 diputats també han elegit Higini Clotas i Cierco (PSC) i Ramon Camp i Batalla (CiU) com a vicepresidents primer i segon, amb 71 i 47 vots favorables respectivament. En aquesta votació hi ha hagut també 14 vots en blanc, 2 vots per a José Domingo( C's) i un vot per a Antoni Castellà (CiU).

Higini Clotas ha estat vicepresident primer des de la VI legislatura (1999), i Ramon Camp, vicepresident segon des de l'anterior (2003).

Tant el president com els dos vicepresidents repeteixen en els seus càrrecs, cosa que ja va passar en les legislatures III i IV, amb Joaquim Xicoy com a president i Arcadi Calzada i Antoni Dalmau com a vicepresidents.

Els secretaris

Per ocupar les quatres secretaries de la Mesa han estat elegits: Lídia Santos i Arnau (PSC), amb 52 vots; Antoni Castellà i Clavé (CiU), amb 48; Jordi Miralles i Conte (ICV-EUiA), amb 18, i Rafel Luna i Vivas (PPC), amb 13. Només repeteix en el càrrec Rafel Luna, secretari tercer durant la passada legislatura.

Tots 135 diputats han assistit a la sessió que ha obert la VIII legislatura, com també ho han fet el president de la Generalitat en funcions, Pasqual Maragall, i els membres del seu Govern, també en funcions.

Des de les llotges de convidats han seguit aquesta sessió constitutiva, entre altres personalitats: Joan Rigol, president del Parlament en la VI legislatura; Joan Rangel, delegat del Govern de l'Estat a Catalunya; Jordi Vilajoana, vicepresident del Congrés; Bet Font, secretària de la Mesa en la VII legislatura; Joan Colom, síndic major; Rafael Ribó, síndic de greuges; Josep Maria Carbonell, president del Consell de l'Audiovisual de Catalunya; Pere Jover, president del Consell Consultiu; Ignasi Guardans, diputat al Parlament Europeu; Xavier Trias, president del Grup de CiU a l'Ajuntament de Barcelona, i Jordi Porta, president d'Òmnium Cultural, a més de diversos diputats al Congrés i al Senat.