El Parlament ha aprovat la llei que prohibeix les curses de toros a Catalunya a partir del gener del 2012, resultat d'una iniciativa legislativa popular (ILP) presentada per la plataforma Prou amb el suport de 180.000 signatures.
La llei ha superat la votació amb 68 vots a favor (32 de CiU, 3 del PSC-CpC, els 21 d'ERC i els 12 ICV-EUiA), 55 en contra (7 de CiU, 31 del PSC-CpC, els 14 del PPC i els 3 del grup mixt) i 9 abstencions (6 de CiU i 3 del PSC-CpC).
Amb l'aprovació es modifica l'article 6 del text refós de la llei de protecció dels animals, aprovat pel decret legislatiu 2/2008, perquè es prohibeixin "les curses de toros i els espectacles amb toros que incloguin la mort de l'animal i l'aplicació de les sorts de la pica, de les banderilles i de l'estoc", prohibició de què queden excloses les festes amb bous sense mort de l'animal, els correbous.
El debat ha començat amb la intervenció d'Anna Mulà, membre de la plataforma promotora de la ILP, que ha defensat la iniciativa. "Nosaltres hem acabat la feina i els transferim la responsabilitat a vostès, que poden decidir si Catalunya vol continuar fent espectacle de la mort o prefereixen que l'ètica, la compassió i la raó acabin triomfant", ha dit. A continuació han intervingut els representants dels grups parlamentaris: Josep Rull (CiU), David Pérez (PSC-CpC), Joan Puigcercós (ERC), Rafel Luna (PPC), Francesc Pané (ICV-EUiA) i Albert Rivera (grup mixt).
Diversos membres de la plataforma Prou i de col·lectius pro taurins, entre els quals el torero Serafín Marín, han seguit el debat des de la llotja de l'hemicicle.
Aquesta és la quarta ILP que el Parlament aprova des que des del 1995 se'n poden presentar. La primera a prosperar va ser la de suport a les seleccions esportives catalanes, el 1999, i les següents, el 2004, la de regulació de la incineració de residus i la de creació de llars d'infants de qualitat.
Modificació de la llei del Consell de Garanties Estatutàries
El ple també ha aprovat aquest matí per unanimitat la proposició de llei per modificar la llei del Consell de Garanties Estatuàries. La proposició, presentada pel PPC, afegeix un nou apartat a la normativa d'aquest ens perquè també pugui dictaminar sobre les iniciatives legislatives tramitades en lectura única.
En aquest punt han intervingut Lídia Santos (PSC-CpC) i Jordi Montanya (PPC).
Finalment, aquest matí el ple també ha debatut la memòria de la comissió de peticions i ha substanciat una interpel·lació del PPC al conseller d'economia i finances, Antoni Castells, sobre les mesures per lluitar contra la crisi, mentre que CiU ha retirat les tres que tenia previst substanciar en aquesta sessió.
Sessió de control
El ple s'ha reprès a la tarda amb la sessió de control al president de la Generalitat, José Montilla. La sentència sobre l'estatut, el balanç de la legislatura, les retallades en infraestructures i l'aprovació de la llei de l'Àrea Metropolitana de Barcelona han centrat les preguntes del grups al president de la Generalitat, a càrrec d'Artur Mas (CiU), Rocío Martínez-Sampere (PSC-CpC), Joan Puigcercós (ERC), Dolors Montserrat (PPC), Dolors Camats (ICV-EUiA) i Albert Rivera (grup mixt).
A continuació, els consellers també han respost les preguntes dels grups. El de medi ambient i habitatge, Francesc Baltasar, n'ha respost una de Dolors Clavell (ICV-EUiA) sobre els espais naturals; el d'economia i finances, una de Ramon Espadaler (CiU) sobre les noves instal·lacions eòliques; el vicepresident del govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, una de José Domingo (grup mixt) sobre la discriminació dels castellanoparlants; el conseller d'innovació, universitats i empresa, Josep Huguet, una d'Alfons Quera (ERC) sobre els instruments de planificació turística; el d'agricultura i acció rural, Joaquim Llena, una d'Antoni Llevot (PSC-CpC) sobre la situació del canal Segarra-Garrigues, i la titular de salut, Marina Geli, una d'Eva García (PPC) sobre el compliment del calendari d'execució de les obres dels equipaments sanitaris.
Mocions i síndics
D'altra banda, el ple ha rebutjat aquesta tarda dues mocions: una del PPC sobre turisme, per 64 vots a favor (CiU, PPC i grup mixt) i 67 en contra (PSC-CpC, ERC i ICV-EUiA), i una altra del grup mixt sobre la modificació de les lleis aprovades per desplegar l'estatut d'acord amb la sentència del Tribunal Constitucional, per 16 vots a favor (PPC i grup mixt) i 115 en contra (CiU, PSC-CpC, ERC i ICV-EUiA).
Finalment, la cambra ha elegit dotze nous membres del consell assessor del síndic de greuges per a la prevenció de la tortura i altres tractes o penes cruels, inhumans o degradants: Lídia Condal, Pedro Yúfera, Mariona Creus, Miquel Vilardell, Sabina Puig, Olga Casado, Eva Labarta, Joan Merelo-Barberà, Santiago Redondo, Victòria Camps, José María Mena i Jaume Saura, que han estat proposats, entre altres organitzacions, per col·legis professionals d'advocats i de l'àmbit de la salut i centres universitaris de recerca en matèria de drets humans. El ple els ha elegit tots dotze per 67 vots a favor (PSC-CpC, ERC i ICV-EUiA) i 63 en contra (CiU, PPC i grup mixt).