Notícies

Ernest Benach ofereix a Josep Borrell la col·laboració del Parlament de Catalunya per a traduir les intervencions en català dels eurodiputats
També proposa de concretar mecanismes perquè els parlaments regionals puguin presentar iniciatives davant l'eurocambra

Dijous, 21 d'octubre de 2004. Brussel·les

Avui el president del Parlament, Ernest Benach, ha proposat al president del Parlament Europeu, Josep Borrell, de continuar avançant en el reconeixement del català a la Unió Europea, i ha ofert al Parlament Europeu la col·laboració del Parlament de Catalunya per a traduir les intervencions en català que facin els eurodiputats. Benach també ha plantejat a Josep Borrell de començar a concretar els mecanismes perquè el Parlament de Catalunya pugui presentar iniciatives al Parlament Europeu.

Aquest migdia Josep Borrell ha rebut Ernest Benach al seu despatx oficial a la seu del Parlament Europeu a Brussel·les. L'audiència entre el dos presidents, a la qual també ha assistit el vicepresident primer del Parlament, Higini Clotas, ha anat acompanyada d'un dinar. Aquesta ha estat la primera vegada que s'ha emprat el català durant una audiència entre els presidents de les cambres legislatives d'Europa i Catalunya.

El president del Parlament Europeu s'ha mostrat receptiu davant les propostes plantejades pel Parlament català, segons que ha explicat Ernest Benach després de la trobada. «El Parlament de Catalunya es posa a disposició del Parlament Europeu perquè la traducció de les intervencions que es facin en català pugui ser una realitat. El president Borrell ha acollit la proposta i la plantejarà a la Mesa del Parlament Europeu», ha explicat Ernest Benach, que ha valorat positivament els resultats de la reunió.

El president Josep Borrell ha explicat a Ernest Benach i Higini Clotas la darrera decisió del Parlament Europeu de permetre als eurodiputats que parlin durant les sessions plenàries en una llengua no oficial de la UE, encara que no es traduirà ni es farà constar en l'acta de la sessió. A la trobada també s'ha parlat de la resolució que es va aprovar ahir en el Senat a favor d'avançar en el reconeixement a Europa de totes les llengües oficials a l'Estat espanyol.

Benach ha dit que «fins que no arribi una solució definitiva sobre l'oficialitat del català a Europa, que és el que tots desitgem, tot allò que puguem fer per avançar en aquest sentit és bo. Hi ha hagut gestos importants per part del Govern espanyol i cal continuar per aquest camí». El president de la cambra catalana ha destacat que les propostes que avui ha fet a Josep Borrell s'han d'emmarcar en la «més absoluta lleialtat i col·laboració institucional».

Pel que fa a l'oferiment de col·laborar en la traducció de les intervencions que els eurodiputats facin en català, el president del Parlament de Catalunya ha avançat que properament en farà arribar una proposta jurídicament argumentada a Josep Borrell, perquè aquest la pugui presentar a la Mesa de l'eurocambra.

El català és una llengua que parlen o coneixen més d'onze milions d'europeus i també una important eina de producció cultural dins la UE. Entre les vint llengües oficials de la UE, el català és per davant del portuguès, el finès, el danès, el suec, el maltès, l'estonià, l'eslovè, el letó, el txec, l'eslovac i el lituà.

Relació directa amb Europa

D'altra banda, Ernest Benach ha plantejat a Josep Borrell la necessitat d'aprofundir conjuntament en l'estudi de mecanismes que permetin d'establir una relació permanent i fluïda entre el Parlament Europeu i el Parlament de Catalunya. Benach ha explicat que durant la legislatura passada ja es va avançar en aquesta línia, però que ara ha arribat el moment de començar-la a concretar.

Benach proposa d'impulsar mecanismes de relació directa entre els parlaments regionals i el Parlament Europeu amb l'objectiu, per exemple, que el Parlament de Catalunya pugui presentar iniciatives en assumptes de la seva competència davant una o dues comissions de l'eurocambra, entre les quals, la comissió d'afers regionals. Aquestes iniciatives haurien de poder ser defensades per representants dels parlaments de les regions d'Europa amb la finalitat que els grups parlamentaris les assumissin.

Fotos: Parlament de Catalunya