Notícies

Commemoració del 30è aniversari del restabliment del Parlament

Dimarts, 16 de març de 2010. Palau del Parlament

Sesssió inaugural del 10 d'abril de 1980, presidida per Josep Tarradellas

Parlament de Catalunya (Guillermina Puig). 2010

Vegeu la galeria d'imatges (2 imatge/s)

El Parlament farà dijous de la setmana vinent una sessió solemne de commemoració del trentè aniversari de les primeres eleccions autonòmiques i del restabliment del Parlament, segons que han acordat la mesa i la junta de portaveus.

La sessió commemorativa tindrà lloc dijous a les cinc de la tarda. L'obrirà el president Ernest Benach i a continuació intervindran els presidents dels grups parlamentaris, Albert Rivera (grup mixt), Jaume Bosch (ICV-EUiA), Daniel Sirera (PPC), Joan Puigcercós (ERC), Manuela de Madre (PSC-CpC) i Artur Mas (CiU). Finalment prendrà la paraula el president de la Generalitat, José Montilla.

Les primeres eleccions catalanes van tenir lloc el 20 de març de 1980 i la sessió constitutiva del primer Parlament restablert es va fer el 10 d'abril, amb una sessió inaugural que va presidir Josep Tarradellas. En aquesta sessió, Heribert Barrera va ser elegit president de la cambra, i uns dies després, el 24 d'abril, es va fer el primer debat d'investidura, en què Jordi Pujol va ser elegit president de la Generalitat.

En aquests trenta anys han presidit la cambra, a més d'Heribert Barrera la I legislatura, Miquel Coll i Alentorn (II), Joaquim Xicoy (III i IV), Joan Reventós (V), Joan Rigol (VI) i Ernest Benach (VII i VIII). El Parlament va elegir Jordi Pujol president de la Generalitat de la I a la VI legislatures, Pasqual Maragall a la VII i José Montilla a l'inici d'aquesta VIII legislatura.

La sessió solemne comptarà am la presència de les màximes autoritats del país, i de moltes de les persones que han estat diputats aquests primers trenta anys de Parlament.

La cambra també commemorarà aquest trentè aniversari amb una exposició de cartells editats entre els anys 1936 i 1939 que porta per títol 'Catalunya en temps de guerra: el front i la reraguarda als cartells de la col·lecció Fornas'. L'exposició, ubicada a la planta baixa del Palau, serà inaugurada després del ple solemne.

Els cartells que s'exposaran formen part de la donació que Josep Fornas, diputat de la I legislatura, va fer al Parlament l'any 1985. Aquest fons conté una àmplia documentació política que inclou llibres i cartells, entre altres documents, i es conserva a la biblioteca de la cambra.